El FeMAP portarà vuit actuacions de nivell en diferents indrets de Berga, Bagà, Guardiola i Avià

El Berguedà i el Solsonès tornen a apostar amb fermesa pel Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). En total, totes dues comarques acolliran una desena de concerts entre els mesos de juliol i agost. Enguany la iniciativa compta amb el País Valencià com a convidat i pretén aprofitar la música de qualitat per unir els municipis dels Pirineus i atraure-hi turistes.

El certamen proposa un programa ambiciós i a l’alça, tant pel que fa al nombre de municipis com pel nivell de les propostes com per la inversió que hi destina l’organització. Aquest cop es realitzaran 49 concerts -7 més que l’any 2016- repartits per 34 municipis -6 més que fa un any-, gràcies als 450.000 euros de pressupost, que són uns 50.000 més que l’any passat.

Per tot plegat, el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, confia que aquest estiu se superin les 5.000 persones que aproximadament van assistir en els concerts fa un any. Segons diu, però, es tracta d’una xifra “més que digna”, ja que la majoria de propostes s’organitzen en zones disseminades, de poca densitat de població i on, malgrat tot, hi acaben assistint moltes persones.

El festival, doncs, continua creixent en un format que combina música, patrimoni i turisme. En aquest sentit, més del 90% dels concerts compten amb activitats culturals complementàries que s’organitzen per tal d’aconseguir “una experiència més integral” i, així, que els visitants coneguin més a fons l’entorn on se celebra cada actuació.

La segona part del concert inaugural, a Berga

Berga és un dels pilars del festival. Prova d’això, és que la segona part de Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat, el concert inaugural del FeMAP, se celebrarà el dia 2 de juliol a l’església de Sant Joan de la capital del Berguedà. La primera part serà el dia abans, 1 de juliol, al Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell.

L’actuació, protagonitzada pel Cor Francesc Valls, Magister Petrus i l’Esbart Dansaire de Rubí, és una harmoniosa combinació de cant i dans que desvetlla l’interior del Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV amb cants i dans oferts a la Mare de Déu de Montserrat.

8 concerts al Berguedà

A banda del concert inaugural, Berga i el Berguedà acolliran set actuacions més fins a finals d’agost. En concret, se’n celebraran quatre a la capital, una a Avià, una a Guardiola i dues a Bagà.

A Berga, hi haurà l’Orquestra Barroca Catalana, el 8 de juliol, a l’església de Sant Joan, a les 9 del vespre. Quinze dies després, el santuari de Queralt acollirà Lucentum XVI, el dia 21, a les 21h. I finalment, el dia 19 d’agost, l’acadèmia del FeMAP actuarà a l’església de Sant Joan, a partir de les 9 del vespre, després de mesos preparant-se per l’ocasió.

A Avià, hi haurà l’actuació de La Sonorosa a l’Ateneu, el 23 de juliol, a partir de les 8 del vespre. A banda, però, i com a novetat d’enguany, l’Ajuntament prepara una excursió a peu guiada a l’església de Santa Maria d’Avià. En aquest cas, l’activitat serà a 2/4 de 6 de la tarda i comptarà amb una explicació de la berguedana Carme Sallès, que donarà els detalls històrics i de context de la capella i el seu entorn.

A Bagà, s’organitzen dos concerts. D’una banda, el del Cor de la Generalitat Valenciana a l’església de Sant Esteve, que serà el 14 de juliol a les 9 del vespre. I finalment, gairebé un mes després, el 12 d’agost, el refugi del Niu de l’Àliga acollirà la Joye Des Élysées de Fantasiant.

I finalment, el monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, també tindrà el seu moment de glòria dins aquest FeMAP. Serà el 28 de juliol, a partir de les 10 del vespre, quan John Potter & Ariel Abramovich hi actuaran amb el seu From Dowland to Sting.

Pots consultar totes les activitats del festival al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.

La cara social del FeMAP

El festival torna a repetir enguany el projecte FeMAP Social per acostar la música als col·lectius amb risc d’exclusió. Serà la segona edició d’aquest programa que continuarà els tallers i els concerts en col·laboració amb el Conservatori de Música dels Pirineus. D’aquesta manera, buscarà tornar a consolidar-se com a servei públic i fomentar la implicació de tots els col·lectius en el coneixement de la música antiga, amb l’objectiu d’aprofitar aquest vehicle com a element de cohesió social i aprenentatge musical integrador.

També es farà una nova edició de la secció FeMAP Gastrofilm amb la pel·lícula El silenci abans de Bach de Pere Portabella. La projecció es combinarà amb la degustació de productes alimentaris elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu: vins, embotits, galetes, formatges, cerveses, etc. Cadascuna d’aquestes sessions aniran acompanyades per les explicacions dels productors.

X