Berga, Política

Canvis a dosis reduïdes

Canvis a dosis reduïdes
Montse Venturós va respondre ahir les preguntes dels periodistes de la ciutat en un debat obert al Casal Cívic. RICARD CODINA

Construir sobre ruïnes és gairebé impossible si no es neteja tot el terreny abans de fer-ho. Així es resumeix la primera meitat del mandat de la CUP a l’Ajuntament de Berga. Ahir l’alcaldessa, Montse Venturós, va rendir comptes davant quatre periodistes de la ciutat: Manel Medina, de Televisió del Berguedà; Aida Morales, de Nació Digital; Dolors Clotet, de Regió7, i un servidor.

El debat, orfe de grans titulars, va durar poc més d’una hora i, tal com era d’esperar, els moments més tensos van ser quan es va posar sobre la taula el conflicte de la Patum. La problemàtica és complexa i el govern de Venturós ha hagut de canviar el seu full de ruta en diverses ocasions davant els límits que marca la normativa actual. I el tema desgasta, aquesta és la segona gran conclusió del debat. Se n’ha parlat massa i la ferida encara és oberta. Queden pocs passos per tancar-la, però encara sagna. Ben segur que aquest serà un dels maldecaps de Venturós i els seus de cara als dos anys que queden de mandat.

El que sembla més coll avall, segons les respostes de l’alcaldessa, és el nomenament del nou gerent del patronat. Albert Rumbo va dimitir a principis d’any però l’esclat del conflicte dels plens ha deixat el seu relleu en un segon terme. Ara, però, el patronat ja treballa en la recerca d’aquest substitut i ha elaborat una llista de possibles candidats. D’aquí a pocs mesos, els membres del patronat confien haver-ne escollit un.

Però hi ha molta més feina política, a banda de la que exigeix la Patum. Una de les principals lamentacions de Venturós sobre aquests dos anys com a alcaldessa és el canvi d’estratègia que ha hagut d’experimentar el govern de la CUP des que va arribar a l’Ajuntament. Eren conscients que l’endeutament era important, però no s’imaginaven que els condicionaria tant a l’hora d’executar projectes de ciutat. En aquest sentit, la periodista Dolors Clotet va recordar a la batllessa l’afirmació que va fer tan bon punt va trepitjar el consistori: “Tant de bo ens toqués la Primitiva i poguéssim eixugar el deute.”

La mentalitat és pràcticament la mateixa. La CUP ha hagut de conviure amb la impotència d’haver-se de conformar amb “petites accions” i de prescindir de grans projectes, i amb la pressió de l’oposició, que exigeix més visió de futur des de l’inici del mandat. Ara bé, ahir va quedar clar que Venturós és una ferma defensora de les petites accions: “Que fem petites accions no vol dir que pensem en petit; a vegades les petites accions suposen grans canvis.”

El cas és que un dels principals deures de la CUP per al que queda de legislatura és treure una mica més de suc del programa electoral. L’alcaldessa va reconèixer ahir que el seu partit va prometre “un canvi de paradigma per a la ciutat” que encara s’ha de completar. En dos anys s’han començat a veure canvis en la manera de treballar de la CUP respecte a la que tenia el govern de Juli Gendrau (CiU). A tall d’exemple, el projecte del Primer Sector Berguedà, per donar força al primer sector a la ciutat; l’obsessió per municipalitzar tots els serveis (o bona part d’ells), i la ferma aposta per destinar menys diners a una única fira i destinar el mateix pressupost a diverses. Però cal anar més enllà. Molt més. I l’alcaldessa ho sap.

Ajuntament de Berga CUP de Berga Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes Montse Venturós

Estic amb tu

Comentaris