El Consell Comarcal es compromet a seguir invertint en la dinamització del castell de Berga

Ha arribat el moment de dissenyar clarament el futur del castell de Berga. Aquest dimecres a la tarda l’associació Amics del Castell, el Consell Comarcal del Berguedà i l’arqueòleg Pere Cascante han fet balanç de l’activitat en els cinc últims anys al castell i han arribat a la conclusió que cal fer un pla director per saber “cap on hem d’anar”, ha dit el president de l’associació, Xavier Campillo.

En cinc anys, el castell ha rebut 719 visitants i ha fet un total de 53 visites guiades. La gran majoria dels visitants són del Berguedà (61%), tot i que també n’hi ha un important percentatge de la resta de Catalunya (30%). El 8% són estrangers.

Però, a banda de les visites guiades, la principal iniciativa que s’ha fet al castell en els darrers anys han estat les campanyes arqueològiques. La idea va començar l’any 2015 i des de llavors cada primera quinzena de juliol entre 20 i 30 voluntaris hi han participat. En total, en tres anys hi ha hagut 77 participants. A més, hi ha hagut altres iniciatives relacionades amb el castell com, per exemple, el servei comunitari de l’IES Guillem de Berguedà, que ha aportat 25 participants per any en els dos últims cursos.

Més inversions

L’activitat ha anat en augment i les inversions, també. En els tres primers anys d’iniciatives dels Amics del Castell (basades en el voluntariat) les inversions van ser mínimes. Però des de la seva fundació com a entitat, l’any 2014, el pressupost ha anat en augment. L’any 2015 es van fregar els 6.000 euros invertits i l’any passat, el 2016, es va arribar als 3.000. En el total dels cinc anys, la xifra puja fins els 11.443 euros.

D’ara en endavant, el compromís del Consell Comarcal és de “seguir invertint el que podem aportar”, segons ha dit la consellera Anna Maria Serra. Però l’arqueòleg Pere Cascante té clar que “no només es tema de temps i diners invertits, sinó que cal planejar el futur i saber com dinamitzarem el castell”. En la mateixa línia, Campillo ha recalcat que el castell “és el monument històric més important de Berga i hem de fer que la ciutat el torni a veure així”.

X