Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions al medi natural

L’estiu és l’època que més intervencions de rescat en medi natural ha d’efectuar el cos de Bombers de la Generalitat. Durant la primera meitat de l’any, a la comarca del Berguedà, s’han dut a terme 42 rescats al medi natural, 31 dels quals han estat a la muntanya. Arreu de Catalunya, el mes de juliol ha estat el que més actuacions d’aquest tipus ha requerit, amb 182 del total de 825 que porten al llarg de l’any. És per això que, en col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) fan una crida a la població per extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya.

Sense anar gaire lluny, la setmana passada, la secció dels Bombers del GRAE -Grup de Rescat i Actuacions Especials- va efectuar a la comarca tres rescats. El primer d’ells, va ser el dimarts 8 d’un jove de 15 anys amb contusions a la pedrera del Pedraforca. Condicions semblants es van repetir el dijous 10, amb un noi de 25 anys, que es va accidentar i va patir lesions a l’espatlla. Finalment, el dissabte 12, es va rescatar un home de 62 que s’havia precipitat per un barranc a la zona del riu Bastareny, a Bagà, i va patir un traumatisme cranial i una fractura de clavícula. La dificultat d’aquest tipus d’intervencions va requerir, en tots ells, la participació d’una unitat aèria, fet que es repeteix sovint per la dificultat d’accés a les zones on es produeixen els accidents.

 

Tendència a l’alça

Les estadístiques dels Bombers assenyalen que els últims anys ha augmentat el nombre de salvaments al medi natural, que s’incrementen especialment durant els caps de setmana i períodes de vacances. Des del cos, creuen que molts dels serveis s’haurien pogut evitar si s’haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat. Per això mateix, han fet públic un protocol d’actuació i suggeriments de seguretat que van des de la preparació abans de sortir, l’alerta constant durant l’activitat com la resposta en cas d’accident. A la vegada, també han editat un seguit de consells pel cas específic del Pedraforca, un dels cims més emblemàtics del Berguedà i Catalunya.

La FEEC se suma a aquesta recomanació i aconsella prendre formació prèvia mitjançant les més de 400 entitats que formen part de la Federació o bé sortir acompanyats amb gent experta en la pràctica esportiva a la muntanya.

 

X