Aquest proper cap de setmana, el 23 i 24 de setembre, torna la Fira de Santa Tecla i ho fa carregada d’al·licients. L’Ajuntament de Berga segueix amb la voluntat de reforçar el caràcter ramader de la mostra i, en aquesta línia, farcint el programa d’actes amb iniciatives que resultin útils per donar a conèixer el món de la ramaderia i l’agricultura entre els visitants, però també que serveixin als ramaders per establir relacions i fer negocis.
El plat estrella del cap de setmana és la subhasta de sementals de Raça Bruna de Catalunya. Els set vedells amb millors trets genètics seran els protagonistes d’una activitat que atraurà ramaders d’arreu del territori. Segons ha explicat Martí Orriols, gerent de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), els exemplars que es vendran a la fira han passat per unes proves exigents realitzades al Centre de Testatge que l’ens promou al Pallars Jussà i que determina quins candidats poden aportar una millora genètica més substancial a la raça. En total, diu, una vintena de vedells s’han sotmès a les proves i, entre ells, els set millors aniran al millor postor aquest dissabte, a partir de les 12h, a la Fira de Santa Tecla de Berga.
La subhasta, impulsada per la Federació, s’acostuma a fer dos cops a l’any: un, a la primavera; i l’altre, a la tardor. Des de fa quatre anys, el certamen de primavera es fa al Mercat del Ram de Vic; mentre que el de tardor s’estrena aquest any a Berga i espera tenir-hi continuïtat, segons les declaracions d’Orriols. El gerent de la FEBRUPI ha explicat que molts ramaders d’arreu del país fa mesos que estan pendents dels resultats de les proves del Centre de Testatge i es desplaçaran a la capital del Berguedà per lluitar pel vedell que més els interessi.
Animals valorats en milers d’euros
Els vedells que seran a Berga el proper dissabte tenen entre un any i quinze mesos, i pesen entre 350 quilos i 530, segons Martí Orriols. “El seu interès no és càrnic, sinó genètic, ja que acabaran sent els sementals que milloraran les explotacions”, explica. Per això, els ramaders estan disposats a pagar-ne quantitats importants de diners: “Els més desitjats es poden arribar a vendre per més de 2.000 euros; se n’han arribat a vendre per 4.500 euros quan interessen a molts ramaders”. Les puges començaran en un preu que estipula el propietari de l’animal i van pujant de 50 en 50 euros.
La compravenda de bestiar és la gran aposta de l’organització en l’edició d’enguany de la fira. El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha explicat en roda de premsa que la mostra fa “un salt qualitatiu important” amb la subhasta i, a més, es vol consolidar com un espai de comercialització entre ramaders. “Si volem donar futur a la fira ha d’acabar sent un espai útil per a gent del sector”, ha dit.
La Fira de Santa Tecla, en dades
Una vintena d’expositors de bestiar tornaran a ser al Vall enguany. A banda, però, també hi haurà més de 20 parades d’alimentació; 11, de formatges; 6, de maquinària agrícola; i 8, de vehicles d’ocasió. A banda, l’organització ha impulsat un nou espai, la taverna, on El Kóm Intramuralla, Sherbet i Casa Enfruns oferiran tastos de cerveses, gelats artesans i porc i vedella del Berguedà. A banda, dissabte i diumenge al migdia, a l’hora del vermut, hi haurà els concerts de la Banda Bufanda i Gots de Tuba, respectivament. La circulació a la zona del Vall tornarà a estar prohibida durant les hores de fira (de 10h a 21h), de manera que “l’espai de passeig serà més ample i això permetrà unir expositors puntuals de la mostra i comerciants habituals del Vall”, ha dit Ribera.
Altres activitats en paral·lel que es tornen a incloure en el programa són la trobada d’acordions, diverses verticals de formatge, maridatges de vins i formatges, la trobada de puntaires i l’exhibició i ball de country de l’Associació Country Granger’s del Berguedà. Pots consultar tots els actes de la Fira de Santa Tecla de Berga al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.