Educació, Berga

Alba Castellví obre el curs a l’Escola de Mares i Pares amb una xerrada sobre educar “sense cridar”

Alba Castellví obre el curs a l’Escola de Mares i Pares amb una xerrada sobre educar “sense cridar”
Alba Castellví, a la xerrada a l'Escola de Santa Eulàlia. MARC CANTURRI

L’Ajuntament de Berga ha inaugurat aquest dilluns, 23 d’octubre, la segona edició de l’Escola de Mares i Pares, una iniciativa que impulsen conjuntament l’àrea d’Educació de l’Ajuntament i les associacions de mares i pares de les escoles públiques i concertades de la ciutat.

Aquest dimarts, ajuntament i associacions van presentar públicament l’edició i, hores més tard, la biblioteca de l’Escola de Santa Eulàlia va acollir la primera activitat de la temporada. L’escriptora Alba Castellví va oferir una xerrada sobre l’educació amb el mateix títol que el seu primer llibre, Educar sense cridar, i va presentar la seva darrera creació, Un cistell de cireres, un recull de contes i reflexions adreçades a mares, pares i fills. Més de cinquanta pares i mares van assistir a l’acte.

Abans de la conferència, l’Aquí Berguedà va poder parlar amb Castellví. Era la primera vegada que feia una conferència a Berga, però en canvi sí que n’havia fet a Guardiola de Berguedà, per exemple. Ara bé, sigui quin sigui el lloc de la xerrada, el seu objectiu és el mateix: “Donar eines que sigui útils per als pares i mares per tal que la seva relació amb els fills sigui més fluïda”. Per fer-ho, intenta que el grup de pares i mares li traslladi les seves inquietuds i, a partir d’aquí, estructura la xerrada per donar-hi resposta.

El seu primer llibre, Educar sense cridar, ha estat un autèntic bestseller. Segons explica, la idea d’escriure’l va néixer arran de les xerrades que fa per tot el territori. “Els pares i mares que venien a les xerrades em demanaven que els recomanés un llibre on poder llegir tot el que els deia i jo no podia perquè no n’hi havia cap”, reconeix. En certa manera, doncs, Educar sense cridar són uns apunts ampliats sobre el que l’Alba diu a les seves conferències.

En Un cistell de cireres, va ser l’èxit de la primera experiència com a escriptora el que va propiciar que l’Alba escrivís la seva segona obra. Grup Planeta li va encomanar la feina: “Volien que els fes un llibre per a nens, però també per a pares, i això era tot un repte“. El resultat: set contes, amb reflexions i consells al final. En acabar cada història, l’escriptora sintetitza els punts clau i les reflexions a tenir en compte per als pares, i proposa diverses preguntes per tal que pares i fills les debatin.

L’any de la consolidació de l’Escola de Mares i Pares

Amb la xerrada d’Alba Castellví es va donar per inaugurada la segona temporada de l’Escola de Mares i Pares de Berga. La proposta encara el seu segon curs amb la voluntat de consolidar un espai d’aprenentatge i reflexió sobre la tasca educadora de les famílies de la ciutat.

El regidor d’Educació, Eloi Escútia, va explicar en la roda de premsa de presentació del curs que l’objectiu principal del projecte és “donar eines als pares i mares per què puguin afrontar situacions que formen part de la tasca educativa en l’àmbit familiar”. Entre alguns exemples, Escútia va parar de l’alimentació, la reutilització, l’educació de les emocions, la solidaritat o l’espai urbà entès com a espai comú.

Segons el regidor, la voluntat de l’àrea d’Educació ha estat i és la de “promoure la implicació dels pares i mares a l’hora de seleccionar les temàtiques de les xerrades”, que es portaran a terme des d’aquest octubre fins al mes de maig.

Les activitats programades

Feta la xerrada inaugural d’Alba Castellví, el 23 de novembre serà el torn de la farmacèutica i homeòpata, Maria Cosp, que oferirà una conferència sobre salut i alimentació a l’Escola de Sant Joan, a les 8 de la tarda. Tanmateix, els dies 16, 23 i 30 de gener, l’Escola Vedruna acollirà diverses sessions per a tractar l’educació de les emocions en família, mentre que el 15 de febrer hi haurà una xerrada sobre el sistema immunitari, també a càrrec de Maria Cosp, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga.

D’altra banda, el projecte contempla una sèrie d’activitats ideades per a promoure la ciutat com a espai educatiu entre les famílies i els docents. Per exemple: el 26 de novembre es realitzarà un taller de reparació de mobles a l’Escola de Santa Eulàlia; el 17 de febrer es farà un taller de cuina a l’Escola de Sant Joan; pel cap de setmana del 17 i el 18 de març s’ha organitzat una jornada d’apadrinaments; el 15 d’abril hi haurà hi haurà una jornada per a embellir l’espai urbà de la ciutat i el 13 de maig es dedicarà a la neteja de l’entorn de la Font Negra.

escola-pares-mares-2017

Ajuntament de Berga Alba Castellví Escola de Mares i Pares escola de Santa Eulàlia

Estic amb tu

Comentaris