El Berguedà es prepara per un inici de setmana emblanquinat: torna la neu

S’acosten noves nevades. Dies després que alguns municipis de l’Alt Berguedà palpessin la neu per primer cop aquest any, el Servei Meteorològic de Catalunya alerta que s’acosta un nou episodi que descarregarà neu a tot el territori català entre aquest dilluns i el proper dimecres al matí. L’episodi ha començat aquest dilluns al migdia a les comarques del terç nord-est i, segons les previsions, s’estendrà durant el vespre i la matinada a tota la demarcació central, és a dir, al Berguedà, entre d’altres zones.

De fet, la neu ha començat a caure en molts punts de la comarca aquest mateix dilluns al vespre i es preveu que ho continuï fent durant la nit. N’ha caigut tant al nord com al sud, i és que en aquesta ocasió les previsions apunten a emblanquinades arreu de la comarca, sense excepcions. De cara a demà, hi haurà una pausa -des del migdia fins al vespre- però a última hora del dia arribarà un nou front que tornarà a descarregar neu a tot el territori.

Segons el Servei Meteorològic, la cota de neu es trobarà entorn dels 200 metres, però amb tendència a baixar fins el nivell del mar en alguns moments puntuals. Avui, dilluns, i demà, dimarts, els gruixos acumulats es trobaran per sobre dels 10 centímetres al Prepirineu, el nord de la Catalunya central i la serralada transversal. A banda, no es descarta l’acumulació de neu a l’interior i el prelitoral català.

A partir del segon front de neu que es preveu -dimarts al vespre-, es poden registrar gruixos de 3 centímetres al litoral, fins a 10 centímetres a l’interior i gruixos superiors als 20 centímetres en zones del Prepirineu. A partir de dimecres al matí, la cota de neu anirà pujant, de sud a nord, i l’episodi s’allargarà fins la tarda però només en zones baixes del Prepirineu.

Activat el pla per combatre les nevades

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí a les 11:40 h l’alerta del pla d’emergències per nevades NEUCAT. El Departament de Territori i Sostenibilitat, les diferents diputacions i carreteres del Estado disposen de 250 màquines llevaneus i més de 100 punts d’emmagatzematge de sal –amb una capacitat total de més de 10.500 tones– per facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i de nevades. Les màquines estan situades ja en punts estratègics per facilitar la resposta.

Des de diumenge a la nit es reparteix sal a diferents vies. El pla de vialitat hivernal del Departament de territori i Sostenibilitat consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu; i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel.

X