El Berguedà torna a la normalitat

Dos episodis de fortes nevades en poc més de 24 hores han deixat gruixos de més de 20 centímetres en molts municipis del Berguedà. Les brigades municipals no han deixat de treballar des que van començar a caure els primers flocs de neu, la matinada de dilluns a dimarts. De fet, a tall d’exemple, aquest mateix dijous, gairebé 24 hores després del final de la nevada, el personal de la brigada encara treballa en la neteja dels carrers de la capital, Berga. La previsió és enllestir-ho abans que acabi el dia.

IMG-20180228-WA0012

Però aquest dijous la comarca s’ha despertat amb uns paisatges molt diferents als que es va trobar dimarts i dimecres. La neu ha desaparegut de la majoria de teulades, els cotxes han sortit dels garatges i el transport escolar, que dimecres va quedar suspès de manera generalitzada a tot Catalunya, ha tornat a la normalitat en gairebé tota la comarca. El Consell Comarcal només ha decidit mantenir inactiva la ruta des de Gósol, Saldes i Vallcebre fins l’Alt Berguedà, amb 15 alumnes afectats, i la línia que transporta els nens de Saldes a l’escola Serrat Voltor de Vallcebre, amb 3 escolars afectats.

En consonància, els centres escolars també han recuperat la normalitat. A Berga, per exemple, ahir dimecres les escoles i instituts van fer serveis mínims i es van limitar a oferir acollida als alumnes que hi anaven. L’únic centre que va obrir va ser l’escola bressol Flor de Neu. Aquest dijous, en canvi, les escoles de primària i secundària han tornat a obrir les seves portes amb normalitat, així com també l’Escola Municipal de Música (EMMBerga), l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI). Aquests tres últims centres van suspendre les classes de la tarda de dimecres.

Un dimecres de caos

Dimecres va nevar sobre nevat, i va costar ben poc que la neu s’enganxés. A Berga, des de les 8 del vespre del dimarts, una màquina llevaneu es va dedicar a estendre la sala pels carrers en vista de les previsions de noves nevades. A partir de les 5 del matí, i ja amb la neu emblanquinant els carrers, els membres de la brigada es van anar sumant al dispositiu per retirar la neu i estendre fundents. En total, s’hi van destinar quatre vehicles llevaneu, un vehicle d’estesa de potassa i 4 equips de neteja viària formats per membres de la brigada. A més, també hi ha hagut dos vehicles llevaneu addicionals per exercir tasques de suport a tot aquest dispositiu.

Gironella també es va despertar coberta de neu aquest dimecres. Fonts del consistori gironellenc parlen de 20 centímetres de gruix en diverses zones. Per intentar restablir la normalitat, l’Ajuntament ha treballat en la neteja dels carrers amb quatre màquines, un camió tirant sal i tot l’equip de la brigada municipal. També es van habilitar un punt de recollida de sal, a l’avinguda Catalunya, i es va demanar precaució als veïns a l’hora de sortir al carrer.

Puig-reig va ser un dels municipis més afectats pel temporal. Durant tot el dia, el consistori va demanar prudència i precaució als veïns. L’alcalde, Josep Maria Altarriba, recalcava a través de comunicats que els vilatans no circulessin ni a peu ni en vehicles, si no era “absolutament necessari”. A partir de primera hora de la tarda, la nevada es va aturar i la situació va començar a millorar. Durant el matí, però, els centres escolars van calcar les decisions preses a Berga: l’escola bressol va funcionar amb normalitat, però la resta de centres van alterar la seva activitat lectiva. “No hi haurà classes amb normalitat ja que alguns alumnes i professors no han pogut venir”, confirmava Altarriba en un dels comunicats.

DSC02717

L’avinguda Catalunya de Gironella, dimarts. RICARD CODINA

Les carreteres

Fora dels nuclis urbans, la mobilitat també ha estat complexa aquests últims dies. D’entrada, dimecres al matí el Servei Català de Trànsit va obligar a posar cadenes als vehicles que circulessin per la C-16 al Berguedà, des de Navàs fins el túnel del Cadí. Amb el pas de les hores, l’autovia al Baix Berguedà, és a dir, fins a Berga, va recuperar la normalitat. En canvi, el tram de C-16 que va des de la capital de la comarca fins el túnel del Cadí es va haver de tallar completament durant més d’una hora, entre dos quarts de 4 i dos quarts de 5.

Altres vies que es van veure afectades pel temporal van ser la C-26 entre Solsona i Berga, i entre Berga i Ripoll -on l’obligatorietat de cadenes es va mantenir pràcticament durant tot el dia-, i la carretera BV-4241 entre Berga i Sant Llorenç de Morunys.

A hores d’ara, la situació està normalitzada en pràcticament totes les vies del Berguedà. De fet, l’única carretera que segueix afectada és la BV-4024 entre Bagà i Coll de Pal, que segueix tallada en ambós sentits de la marxa. Ara mateix (15.00h) és l’única carretera de Catalunya on encara es prohibeix el pas de vehicles.

X