El personal de l’hospital de Berga es queixa: volen cobrar el 50% de paga extra del 2012 que encara els deuen

Fa més de cinc anys que lluiten per cobrar uns diners que els pertoquen. L’any 2012 els treballadors de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé, de Berga, van ser víctimes de les retallades del Govern central davant l’escenari de crisi econòmica. Els van privar de la paga extra de desembre. I no era la primera vegada que tocaven les seves retribucions: el juny del 2010 els havien abaixat el sou un 5%.

Després d’una sèrie de reunions, a finals de 2015 els treballadors van aconseguir cobrar el 24’8% de la paga; i dos anys després, al 2017, cobrarien el 26,2%. Però encara quedava el 50% i el Parlament de Catalunya havia donat la raó als treballadors: el gener del 2016 van aprovar per unanimitat que els personal públic recuperaria tota la paga extra de desembre del 2012. Dos anys després, a l’hospital de Berga encara n’esperen la meitat.

Pel que fa a la baixada de sou del 2010, el nou conveni del SISCAT va propiciar que el maig del 2015 als treballadors de l’hospital se’ls tornés a apujar el 5% que havien perdut cinc anys enrere. La pujada s’havia de produir el maig del 2015 però l’Ajuntament de Berga no la va aplicar fins el desembre i, ara, els treballadors de l’hospital exigeixen que se’ls retorni aquest 5% de menys que van cobrar durant mig 2015.

Per tot plegat, i a proposta del comitè d’empresa de l’hospital, els quatre grups de l’oposició a l’Ajuntament de Berga (PDeCAT-CDC, ERC, PSC i ICV) han presentat una moció al ple del mes de març on exigien el pagament d’aquests diners a la plantilla de l’hospital. L’ha llegit un representant del comitè, davant la mirada dels regidors del ple però també de companys de feina que omplien alguns bancs de la sala de sessions.

En la lectura, ha recalcat que els treballadors, malgrat les retallades de sou i els sacrificis que pateixen des del 2010, “mai han deixat de ser professionals i responsables envers l’assistència sanitària al Berguedà”. A més, lamenten que, tot i traslladar en diverses ocasions la problemàtica a la gerència de l’hospital i la presidenta del Patronat –alcaldessa-, no han aconseguit mai cap compromís per escrit del pagament.

Ara, tips d’esperar, l’exigeixen. Inicialment la moció que s’ha llegit al ple ho deia ben clar: “Que es faci efectiva, dins el primer trimestre del 2018, la retribució pendent del 50% de la paga del 2010 i el 5% del sou dels sis mesos de 2015”. Després d’escoltar la moció, però, l’alcaldessa hi ha volgut afegir una esmena que tant els partits de l’oposició com els treballadors han acceptat: el pagament es farà efectiu el segon trimestre de 2018 en lloc del primer perquè encara no hi ha pressupostos aprovats. Els treballadors han accedit a incloure l’esmena amb una condició: “Hi estem d’acord mentre tinguem un compromís per escrit abans que acabi el primer trimestre”, ha dit una portaveu del comitè. “El tindràs la setmana que ve, quan es reuneixi el Patronat”, ha contestat immediatament l’alcaldessa.

Queixes per la manca de reunions del Patronat

L’hospital de Berga està en un procés de canvi de forma jurídica: deixarà de ser un organisme autònom municipal per passar a ser una empresa pública del Servei Català de la Salut. El cas és que, des de l’anunci de l’acord entre l’Ajuntament de Berga i el Govern de la Generalitat, amb l’acte amb el conseller Toni Comín i l’alcaldessa, Montse Venturós, no hi ha hagut més reunions del Patronat. Ho han exposat els treballadors a través de la moció: “Ens dirigim al Ple ja que les reunions del Patronat de la Fundació, ara per ara, són inexistents i, per tant, poc resolutives”. I també ho han confirmat els propis regidors.

En la rèplica, l’alcaldessa i presidenta del Patronat, Montse Venturós, ha explicat que ara mateix s’està avançant en el procés que es va aprovar i anunciar en el seu moment. “Seguim aquelles pautes, no estem negociant res nou”, ha recalcat. I, a banda, ha constatat que hi haurà una reunió del Patronat de manera imminent –presumiblement, la propera setmana- per parlar de pressupostos. La trobada també servirà per exposar la moció del comitè d’empresa que avui s’ha presentat al ple. D’entrada, cal el compromís per escrit.

X