Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

Berga, Societat

El Dia de la Dona a Berga: tot el que has de saber sobre les activitats que es fan a la ciutat

El Dia de la Dona a Berga: tot el que has de saber sobre les activitats que es fan a la ciutat

L’Ajuntament de Berga ha programat una sèrie d’actes divulgatius i culturals en motiu del Dia Internacional de les Dones que se celebra, com cada any, el 8 de març, aquest dijous. L’objectiu és fer palesa la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, però també reivindicar la presència, la perseverança, l’esforç, la feina i el talent de les dones en diversos àmbits socials, culturals i professionals.

Les activitats ja han començat aquest dimecres, amb la gravació d’un programa de televisió anomenat “Tot Dones”. Es tracta d’un format especial ideat per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga i Televisió del Berguedà, en col·laboració amb l’Institut Guillem de Berguedà. El programa dona a conèixer la opinió de noies d’entre 16 i 18 anys sobre diverses qüestions de gènere i també inclourà algunes referències a la campanya ‘Vull la nit!’, que pretén acabar amb les actituds i els comportaments sexistes en els espais d’oci nocturn.

La periodista berguedana, Alba Sanclimens, serà l’encarregada de conduir el debat que es gravarà dimecres 7, a les 7 de la tarda, al bar Dickens de Berga, i s’emetrà dijous 8, a les 10 de la nit.

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet també se sumarà als actes del Dia Internacional de les Dones a través de dues activitats adreçades al públic infantil i familiar. La primera proposta arribarà dijous i consistirà en una sessió especial de l’Hora del Conte que es farà a les 6 de la tarda. En aquesta ocasió, l’equipament municipal acollirà un espectacle anomenat ‘Princeses blaves i prínceps encantadors’ per trencar els estereotips que fomenten la creença que les princeses sempre han de ser rescatades pels seus prínceps blaus i que els prínceps sempre han de ser valents i forts. Aquest muntatge teatral, creat i interpretat per Lídia Clua, està basat en les obres literàries ‘La caça del petó’ de David Melling i ‘Roses i dracs’ de Núria Albertí.

Estic amb tu

La biblioteca també acollirà un taller titulat ‘Visca les bruixes!’, a càrrec de l’associació Gogara. L’activitat és un exercici de memòria històrica que inclou jocs i dinàmiques participatives per descobrir qui van ser les bruixes realment, per què van ser perseguides i qui ha agafat el seu relleu en l’actualitat. El taller sobre bruixes es farà el dimecres, 21 de març, de 10 a 12 del matí. L’activitat ha estat proposada per la regidoria de Drets Socials i forma part de l’oferta de tallers que ofereix la Diputació de Barcelona als diferents municipis de la demarcació.

El diumenge, 11 de març, la companyia Tabú oferirà un espectacle anomenat ‘La perdiu és de qui la caça’ que fusiona la música i el relat. Dos reis cornuts, una noia, condemnada, tres esclaves juganeres, un monjo perspicaç i un abat que encara ho és més, un barril molt útil i una princesa aventurera… són alguns dels protagonistes d’aquesta història on els personatges s’enamoraran, ballaran, s’arriscaran i moriran al so de la viola. El muntatge interpretat per Ariadna Pastor i Laia Capdevila combina contes eròtics, divertits, emocionants i màgics, contes plens de passió o enganys, de violència i elegància, d’enginy i d’humor per riure, però també per reflexionar. L’espectacle començarà a 2/4 d’1 a la plaça de Sant Joan.

Per últim, el Teatre Patronat acollirà la projecció de la pel·lícula ‘Sufragistas’. El film dirigit per Sarah Gavron explica l’origen del moviment que va promoure el dret a vot de les dones angleses l’any 1912. La pel·lícula retrata la radicalització de les activistes que reivindicaven el sufragisme després de comprovar que les seves protestes pacífiques estaven sent ignorades. El film està protagonitzat per Carey Mulligan, Ben Whishaw, Anne-Marie Duff, Meryl Sreet i Helena Bonham Carter. La sessió es farà el diumenge, 11 de març, a 2/4 de 7 de la tarda i forma part de la programació estable de l’entitat 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic. El preu de l’entrada serà de 5€.

Finalment, la regidoria de Cultura ha adquirit un fons de gairebé un centenar de llibres sobre feminisme que es podran consultar a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet. Es tracta d’una adquisició que amplia el catàleg d’obres de la mateixa temàtica i que estaran disponibles a través del servei de préstec de l’equipament.

Fatiha El Mouali farà dues xerrades a la tarda

El teixit associatiu de la ciutat també se suma al Dia Internacional de les Dones. Càrites i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà (UCFR) organitzen dues xerrades amb una mateixa protagonista: Fatiha El Mouali. La ponent és tècnica d’acollida, llicenciada en Ciències Econòmiques i doctorant a la UAB. També és membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i de la Taula d’Igualtat de Granollers, i ha escrit diversos articles per mitjans de comunicació.

La primera xerrada, organitzada per Càritas i titulada ‘Ser dona i marroquina a Catalunya’, serà al Teatre Patronat a les 15h. La segona, organitzada per UCFR Berguedà i titulada ‘Gènere i orígen: reptes d’una dona immigrada’, és a les 18h al Casal Cívic, a la plaça Sant Joan.

Ajuntament de Berga Càritas Berga Dia de la Dona UCRF Berguedà

Comentaris