Mor per ferides d’arma blanca la directora del Grup Horitzó, Manela Quesada, i els Mossos detenen el seu fill

La directora del Grup Horitzó del Berguedà, Manela Quesada, de 56 anys ha mort aquest dissabte a la nit per ferides d’arma blanca, i els Mossos d’Esquadra han detingut el seu fill com a presumpte autor dels fets.

El noi estava ingressat en un centre de salut mental, però precisament aquest dissabte havia tornat a Berga, i s’havia instal·lat en un pis que tenia al carrer de la Pietat. La seva mare hi era de visita. Després dels fets, el presumpte l’autor s’ha desplaçat a la comissaria de la Policia Local, i ha confessat el crim.

L’edifici ha quedat acordonat a quarts de 10 de la nit pels Mossos d’Esquadra. Dues ambulàncies del SEM s’han desplaçat fins al domicili, i el jutge ha ordenat l’aixecament del cadàver.

Una vida dedicada a lluita per la salut mental

Manela Quesada va tenir una parada de congelats al Mercat Muncipal de Berga, que duia el seu nom. Va ser membre de la junta, i durant anys, una de les principals dinamitzadores del mercat. Va combinar la feina com a dependenta amb l’activisme en entitats solidàries del Berguedà.

Era presidenta i una de les fundadores de Salut Mental Associació de Familiars i Amics (ASFAM) i, en l’actualitat, treballava com a gerent del Grup Horitzó del Berguedà. S’ocupava de coordinar els set treballadors de l’entitat i les tasques de voluntariat de 31 persones, i tenia en ment un projecte per crear un centre especial de treball o una empresa d’inserció laboral que pogués donar feina a persones amb trastorns mentals. Ara fa un any, va participar en l’acte de commemoració del 35è aniversari del Grup Horitzó, i anunciava una campanya de captació de socis per millorar el finançament de l’entitat.

A l’ASFAM, havia impulsat iniciatives com els grups d’ajuda mútua, dirigits a familiars de persones que pateixen algun trastorn o malaltia mental, a més de xerrades i activitats de formació. I  també havia ajudat a crear la Comissió de Salut Mental del Berguedà, conjuntament amb altres entitats del sector.

Mostres de condol

El regidor de Drets Socials, Ivan Sánchez, ha mostrat el condol per la mort de Manela Quesada, i ha compromès l’Ajuntament en la continuïtat de la seva lluita.

El president del Consell Comarcal, David Font, també s’ha mostrat “consternat” en un tuit i ha definit Manela Quesada com una dona “vital” i “lluitadora”.

A través de Twitter, Creu Roja Berguedà promet també continuar el llegat de Manela Quesada.