“Ara més que mai hem de lluitar contra l’estigma en salut mental”

La consternació i el trasbals per la mort de Manela Quesada a Berga aquest dissabte han provocat un vendaval de mostres de condol i suport als familiars de la víctima, que va morir per ferides d’arma blanca en un pis del carrer de la Pietat. Quesada presidia la Fundació Grup Horitzó i el grup Salut Mental: Associació de Familiars i Amics (ASFAM), entitat de la qual va ser fundadora.

Tots dos col·lectius han fet un comunicat conjunt en les darreres hores on manifesten el dolor i suport a la família de la víctima i exalcen la seva figura: “Ha estat una gran sort comptar amb ella i treballar al seu costat”. En el comunicat, les dues entitats defineixen Quesada com una dona “disposada a ajudar tothom amb un màgic somriure” i en destaquen “la seva empatia i optimisme, que feien que fos molt fàcil creure en un món millor”.

Tanmateix, el comunicat explica que cal desvincular la malaltia mental dels actes violents. “La ciència té evidències que només es pot associar quan s’hi sumen altres factors de risc“, recorden. I afegeixen que “qualsevol persona en situació de risc pot estar sotmesa a pressions que desencadenin un acte violent”.

Per tot plegat, ASFAM i Grup Horitzó asseguren que “ara més que mai” cal lluitar contra l’estigma en salut mental, així com també per a la reinserció laboral i social d’aquest col·lectiu. “Manquen recursos per tractar un problema tan complex i lluitarem per aconseguir-los”, recalquen. I, en aquesta línia, confien que el Pla contra l’estigma en salut mental al Berguedà que s’ha presentat recentment sigui “l’inici del canvi necessari”, i fan una crida a la ciutadania berguedana perquè s’apropi a aquest moviment i hi doni suport.

Missatge cap als mitjans de comunicació i les institucions

A banda, el comunicat de les associacions que presidia Quesada demana als mitjans de comunicació que respectin la família i no facin especulacions al respecte: “Deixem treballar la justícia i aprofitem l’immens poder dels mitjans de comunicació per sumar-se a la lluita per aconseguir les millores i els canvis estructurals i polítics que necessitem“.

En aquesta línia, ASFAM i Grup Horitzó exigeixen a les administracions que es faci “un replantejament global dels recursos que es destinen a la salut mental i a la recerca de solucions imaginatives”, tal com s’està fent en altres països, per al benestar de les famílies. Les associacions, a més, estenen la mà a les institucions per dur a terme aquestes accions i conclouen relatant la crua realitat: “No disposem dels recursos necessaris per a un bon desenvolupament integral, personal i social dels familiars”.

L’AFATRAC se suma al comunicat

L’Associació de Familiars d’Afectats per Trastorn de Conducta (AFATRAC) s’ha adherit al comunicat emès per ASFAM i Grup Horitzó sobre la pèrdua de Manela Quesada. “Com a familiars d’afectats per trastorn mental i de conducta ens sentim especialment propers en aquests moments dolorosos, i sentim també la impotència que se’n deriva”, expliquen en una nota.

Per tot plegat, l’AFATRAC ha estès la mà a les dues entitats berguedanes per “ajudar en tot el que calgui” i han reiterat “l’exigència cap a les administracions” davant la manca de recursos i solucions alternatives a les utilitzades fins ara per combatre “situacions tan extremes com aquestes”.

X