Quina és la farmàcia amb més aparcament de Berga?

Berga

El fabricant de les rajoles de la Patum ja no en fa i hi ha dibuixos que no tenen recanvi

El fabricant de les rajoles de la Patum ja no en fa i hi ha dibuixos que no tenen recanvi

Escofet, l’empresa que als anys 70 va fabricar les rajoles del carrer Major amb dibuixos de la Patum, ja no en fabrica. Fa unes setmanes el diari Regió7 va publicar la notícia, i aquest dijous, en el ple d’abril, la regidora del PDeCAT-CDC, Maria Antònia Ortega, va demanar a l’equip de govern com té previst afrontar la problemàtica. Algunes de les peces del carrer estan en mal estat i això ha encès les alarmes al banc de l’oposició.

Des de l’equip de govern, el regidor de Serveis Públics, Oriol Camps, manté la calma. En declaracions a l’Aquí Berguedà després del ple, Camps va explicar que l’Ajuntament va comprar més rajoles per substituir les que es trenquessin. Durant els més de 40 anys que fa que són al terra del carrer Major, l’Ajuntament ha hagut de fer nombroses intervencions per renovar la superfície i, a hores d’ara, hi ha dibuixos que ja no tenen recanvi.

rajoles-carrer-major-3

La situació no preocupa en excés al govern però és un tema que “s’ha de tractar”. La idea del regidor Camps és parlar amb el fabricant per saber quant costaria tornar a fer una comanda de rajoles amb dibuixos de les comparses patumaires: “És obvi que no en fabriquen perquè són unes peces que es van fer de manera excepcional per ser col·locades al carrer Major, però volem saber sobre què ens movem per decidir com ho afrontem”.

Estic amb tu

Una de les hipòtesis més probables és que el fabricant posi com a condició que l’Ajuntament en faci una comanda gran. En aquest cas, diu Camps, el govern haurà de valorar si pot afrontar la despesa. Si ho fa, Camps no descarta la idea d’aprofitar les rajoles de la Patum per a altres zones de la ciutat. “Si tenim, per exemple, 100 rajoles de cada dibuix, caldrà pensar com les aprofitem”, assegura.

De moment, impera la prudència a l’hora de substituir rajoles. Aquestes últimes setmanes, una part del carrer Major ha estat en obres -davant de la cerveseria El Kóm- i aquest mateix divendres un treballador ha tornat a col·locar les rajoles a terra. Són les mateixes que va treure fa uns dies. Tot i haver estat aixecades, encara estan en bon estat i els recanvis poden esperar.

El trànsit, un problema

El terra del carrer Major no estava pensat perquè hi circulessin vehicles. De fet, les rajoles es van instal·lar quan es va inaugurar “la canya”, que havia de servir per descongestionar el casc antic i redirigir el pas de vehicles cap a la Ronda Moreta. El cas és que, els veïns i els proveïdors dels establiments del carrer Major segueixen transitant per la via. La circulació no és ni de bon tros la que hi havia abans dels anys 70, però les rajoles, amb el pas dels anys, ho noten.

A la plaça de Sant Joan, l’enrajolat és diferent i presenta encara més desperfectes. És una plaça amb desnivell i algunes de les rajoles bàsiques que s’hi van col·locar fa anys n’han pagat les conseqüències. Segons va explicar la regidora Ortega al ple, diversos vianants hi han tingut més d’un ensurt mentre passejaven. També hi ha rajoles amb dibuixos de la Patum, però són d’un estil diferent de les que hi ha per tot el carrer Major i no presenten desperfectes. El govern seguirà actuant-hi sempre que es pugui, però Camps reitera que no és fàcil: “Mantenir el paviments és car i complex“.

rajoles-plaça-sant-joan-1

Ajuntament de Berga Escofet Oriol Camps Patum rajoles del carrer Major

Comentaris