‘La vida en gris’ vola de les llibreries: “Quin és aquell llibre de fotos velles del que tothom parla?”

“Quin és aquell llibre de fotos velles del que tothom parla?”, pregunta als Quatre Cantons -la llibreria més gran de Berga-, l’últim dia laborable abans de la Diada de Sant Jordi. El llibreter somriu i senyala el pilot d’exemplars de La vida en gris que hi ha ben bé davant del taulell. La propietària de la botiga, Nèlida Fornell, confirma que, de moment, La vida en gris és el rei de la llibreria. També explica que aquest Sant Jordi arriba al Berguedà carregat de propostes potents, però cap d’elles és comparable amb la demanda del llibre de fotos de Josep Deseuras.

La presentació del llibre va omplir la sala gran del Pavelló de Suècia diumenge passat. Des de llavors, La vida en gris és a les llibreries i quioscos de Berga i rodalies. La majoria de botigues van fer curt en les previsions inicials i han hagut de demanar més exemplars en menys d’una setmana de vendes. La Llibreria Mafalda i la Impremta Casals han demanat fins a tres reposicions. Als Quatre Cantons, abans de rebre els primers exemplars tenien una trentena de reserves de clients habituals que volien el llibre del Deseuras.

L’Anselma viu a Galicia però es va casar al Berguedà i Deseuras va ser el seu fotògraf de boda. Explica que té moltes fotos amb amigues fetes pel protagonista de La vida en gris i s’ha posat en contacte amb l’Aquí Berguedà per aconseguir-ne un exemplar.

També ho ha fet la neta del Pepitu Feixuc, l’històric rei negre de la cavalcada de Berga conegut, entre d’altres coses, per ser l’inventor del “Hamalahí, hamalahà” que tots els Baltasars que l’han succeït han adoptat per saludar la quitxalla a l’inici del seu discurs. Viu a Tarragona des de fa molts anys però explica que s’està retrobant amb els seus orígens, i el llibre li va com anell al dit per seguir indagant en la història familiar.

L’Antònia és un altre exemple de l’interès que desperta La vida en gris per a tots aquells que han viscut part de la seva vida a la comarca. Actualment viu a Parets del Vallès però persones del seu entorn li van dir que sortia en una de les fotografies del llibre. És una de les joves que va participar en l’elecció de la pubilla comarcal de l’any 1959. A la foto, hi apareixen vuit noies amb les bandes de pubilla dels seus respectius municipis. Hi surt l’aleshores pubilla de Berga, la nova pubilla del Berguedà, la pubilla de Vilada i la pubilla de Guardiola de Berguedà (Guardiola de Berga, en aquella època).

La vida en gris és un recull de rostres. És difícil que qualsevol berguedà repassi les més de 170 fotografies del llibre i no hi trobi ningú del seu entorn proper. I precisament per això les grans llibreries de Berga no han parat de vendre’n exemplars des de dilluns passat: la gent el compra per trobar-hi els seus o, directament, per trobar-s’hi.