L’Albí aposta per un recull de més d’un centenar de poemes sobre l’1-O per aquest Sant Jordi

106 poemes d’autors d’arreu dels Països Catalans sobre l’1 d’octubre i el colpiment que n’ha derivat. La terra sagna és la gran aposta de l’editorial berguedana L’Albí per aquest Sant Jordi. Jaume Huch ha aconseguit sumar tota mena de poetes i poetesses de perfils molt diversos: el més jove té 20 anys i els més grans -Climent Forner entre ells-, més de 90.

La resposta va ser immediata en molts casos, ha dit l’editor. Altres autors van demanar temps perquè estaven “molt colpits pel que havien viscut i necessitaven digerir-ho”. I d’altres, directament no s’hi han vist en cor. Al final, però, el resultat és un recull “molt valuós” i un llibre que va néixer obert a tots els poetes i que, ara que s’ha publicat, ho segueix estant: “Si mai es pot tornar a editar, nosaltres ho ampliarem i incorporarem nous poetes que per algun motiu aquesta vegada no hi són”.

Els habituals no fallen

Aquest és el primer Sant Jordi d’El Ciclop, la darrera novel·la de Jordi Cussà. Com cada Diada, l’autor omple les llibreries de casa, fa parada a la plaça de Sant Joan i col·locarà el seu títol entre els més venuts de la comarca.

Un altre dels plats forts d’Edicions l’Albí és Vull tornar a ballar!, un llibre de Montse Viella, amb il·lustracions de Montse Bugatell, que reflecteix el drama dels refugiats i el seu viatge cap a una vida millor, malgrat que sigui lluny del lloc on van néixer.

En el món de l’assaig, Quim Sala torna a ocupar estands de les llibreries de la ciutat amb Els mil colors de la vida, la seva darrera obra que debuta en un Sant Jordi. Jaume Huch també ha destacat Cartes a la meva Dolors, de Ramon Cabra, un llibre en format epistolar que relata la postguerra viscuda des de l’Ametlla de Merola i aprofundeix en la vida a les colònies industrials berguedanes.

Huch ha recalcat que L’Albí manté la seva mitjana d’obres per any. Entre Sant Jordi i Sant Jordi, l’editorial berguedana acostuma a publicar entre 12 i 14 obres, la qual cosa suposa més d’un títol al mes. A banda, segueix fidel a la seva filosofia, prioritzant i donant sortida a autors de proximitat.

X