Avià proclamarà aquest maig l’Hereu, la Pubilla, les Dames i els Fadrins de la Catalunya central

Aquest any toca el Berguedà. La proclamació de l’Hereu, la Pubilla, els Fadrins i les Dames de la Catalunya central per aquest 2018 se celebrarà el proper 12 de maig al parc del Tossal d’Avià, darrere l’Ateneu. Fa just un any, la Valldan i Gironella van triomfar a Piera i van endur-se quatre dels sis títols del pubillatge a la Catalunya central del 2017. Ara els toca acomiadar-se de les faixes i les bandes i passar el relleu als seus successors. I ho faran al costat de casa, a Avià, un municipi amb una forta tradició de pubillatge.

La proclamació dels títols de la Catalunya central va néixer l’any 2006 al Pont de Vilomara. Des de llavors, s’ha convertit en una cita itinerant que cada any es fa a un municipi diferent de la demarcació. Aquest any el certamen comptarà amb candidats de 15 pobles de les comarques centrals: 6 del Bages, 5 del Berguedà, 2 de l’Anoia, 1 del Solsonès i 1 d’Osona. En total, 28 candidats: 15 aspirants a pubilla o dama i 13 aspirants a hereu o fadrí.

Des del Berguedà, hi haurà candidats de Gironella, Puig-reig, la Valldan, Avià i la Pobla de Lillet, els cinc municipis que a dia d’avui aposten pel pubillatge i tenen representació vigent. Antigament també hi havia hagut hereus i pubilles en municipis com Casserres o Gósol. Fins i tot, s’havia arribat a proclamar l’hereu i la pubilla comarcals. Ara, però, falten pobles i el certamen fa anys que s’ha suprimit.

En aquest sentit, Laia Andreu, antiga pubilla d’Avià i membre de l’organització de la proclamació, ha lamentat que el pubillatge perdi força en alguns municipis, i ha encoratjat tots els berguedans a assistir a l’acte d’Avià per “descobrir la tradició i comprovar el teixit de joves que mou”. En la mateixa línia, l’actual 1a Dama de la Catalunya central i antiga Pubilla de la Valldan, Aina Pi, ha destacat que el pubillatge és “una oportunitat per descobrir racons de Catalunya, gent i noves tradicions”.

IMG_2227

Dels actuals sis títols de la Catalunya central, quatre són del Berguedà (dos de Gironella i dos de la Valldan). A Avià s’acomiaden. CEDIDA

La jornada de la proclamació

La jornada de la proclamació dels nous títols de la Catalunya central -els ‘vermellets’, en l’argot del pubillatge- començarà a primera hora del matí, amb les proves orals i escrites a l’escola de Santa Maria d’Avià. Els 28 candidats hauran de fer un examen escrit on se’ls preguntarà per temes de cultura general. Posteriorment, hauran de comparèixer davant un jurat per fer la prova oral i exhibir les seves habilitats discursives en públic.

Acabades les avaluacions, candidats i jurat dinaran a la mateixa escola. I a la tarda, a les 17.30h, una hora abans de l’inici de la proclamació, els aspirants i la resta d’hereus, pubilles, dames i fadrins d’arreu de Catalunya faran una cercavila pel casc antic, juntament amb les entitats culturals d’Avià, que faran diverses exhibicions i espectacles durant el recorregut.

A 2/4 de 7 començarà l’acte de proclamació al parc del Tossal, just darrere l’Ateneu. Oriol Curriu, membre de l’Associació del Pubillatge Avianès, ha explicat que la cerimònia agafarà la pagesia com a eix vertebrador, ja que és una part fonamental de la història del municipi d’Avià i també de la demarcació.

La proclamació dels títols del pubillatge a la Catalunya central és un acte organitzat per l’Associació del Pubillatge Avianès i finançat gràcies a les aportacions de cada poble que hi presenta candidats. En total, han explicat els organitzadors, són 230 euros provinents de cada municipi. A banda, l’Ajuntament d’Avià hi col·labora amb hores de brigada i suport logístic i tècnic. “És molt important que el jovent segueixi apostant pel foment de les tradicions i la cultura”, ha reivindicat la regidora avianesa Sara Subirana.

Captura de pantalla 2018-04-27 a les 16.44.37

X