Deseuras, els caps de colla i la poesia inauguren la tradicional exposició de fotos de Patum

El nom propi d’aquest 2018 de la tradicional exposició de fotografies de Patum de l’Arxiu Comarcal del Berguedà és el de Josep Deseuras. Aquest divendres, dia en què el fotògraf berguedà hauria fet 100 anys, l’Arxiu va inaugurar la mostra fotogràfica d’enguany. Aquesta vegada els protagonistes de l’estrena van ser els caps de colla de les comparses de la Patum i la poesia -amb especial menció a les creacions de Jordi Cussà-.

L’Arxiu Comarcal va regalar una fotografia feta per Deseuras a cada cap de colla de la Patum. Només hi va faltar Jennifer Prat, la cap de comparsa dels Àngels, per motius personals. Sigui com sigui, la inauguració de la mostra fotogràfica va acabar servint per captar una nova imatge, gairebé inèdita: la dels caps de colla de la Patum, junts. Hi eren Xavi Prat (Tabal), Jaume Casadesús (Turcs i Cavallets), Isaac Gonfaus (Maces i Plens), David Perarnau (Àliga), Jordi Capdevila (Guita Grossa), Eloi Martínez (Guita Xica), Òscar Guijarro (Nans Vells), Dani Massana (Gegants) i David Cussà (Nans Nous). A banda de la fotografia de’n Deseuras, tots ells van rebre un altre regal, cortesia de l’escriptor Jordi Cussà: un exemplar de la seva obra ‘Contes del bé i del mal’.

DSC07048

També van participar en l’acte els activistes culturals de la ciutat Jaume Huch, Montserrat Soler, Octavi Puntas i Eva Sànchez. Van llegir poemes de totes les comparses, a excepció dels Nans Vells. En aquest últim aspecte, Jordi Cussà va fer broma: “No us enganyaré: no n’he trobat cap que m’agradés. Però em comprometo a fer-ne un per a la propera ocasió”. El recital poètic va guanyar intensitat amb la lectura de la lletra que Cussà va posar a l’històric ball de gegants al ritme de Bruce Spingsteen, i va acabar d’arribar al clímax amb el cant, per part de tots els assistents a la inauguració, d’una versió de Cussà dels Plens.

DSC07071

Per la seva banda, l’arxiver de Berga, Xavier Pedrals, va exalçar novament la figura de Deseuras, en un any on els homenatges cap a l’obra del fotògraf són un autèntic degoteig. Sense anar més lluny, fa poc més d’un mes, Bífidus Produccions i l’Arxiu presentaven el primer llibre antològic amb fotografies de l’artista. I no acaba aquí, a finals d’any, Bífidus i l’Arxiu tornaran a dedicar un calendari al fotògraf berguedà. Serà el segon que mostra les imatges de’n Deseuras.

Pedrals va assegurar que les imatges de Josep Deseuras demostren que “ell també era part de la festa” fins a aconseguir ser “un més de la família”, tant en les festivitats com en els nombrosos batejos, comunions i casaments que va retratar durant la seva vida. L’arxiver, a més, va recordar que l’obra de Deseuras serveix per reviure i rememorar bona part del segle passat a través de la fotografia, de la mateixa manera que la ‘Crònica menuda de la ciutat de Berga’ de Mossèn Armengou descriu el segle a base de text.

DSC07046

X