Venturós aprofita les preguntes de la jutgessa per denunciar “un judici polític” i “deslegitimar els tribunals”

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha contestat totes les preguntes que li han formulat aquest matí en el judici per no haver despenjat l’estelada en les dues eleccions de finals del 2015. La Fiscalia demana la seva inhabilitació durant 6 mesos i una multa de 540 euros. Venturós ha respòs, però ho ha fet amb un to de confrontació i, segons ha dit posteriorment, “canviant el sentit de les preguntes”: “No veníem a defensar-nos, sinó a denunciar una situació política”. Per a la batllessa, el d’avui ha estat un judici “polític” i, per això, ha optat per l’estratègia de “deslegitimar el tribunal”.

El judici ha durat poc més d’una hora i hi han participat fins a 13 testimonis. Des de la defensa, a banda de Venturós, han intervingut l’exalcalde de Berga, Juli Gendrau, els actuals regidors de la CUP que en el moment de negar-se a despenjar l’estelada formaven part del govern (Francesc Ribera, Mònica Garcia i Oriol Camps) i la regidora d’ERC Ermínia Altarriba. La Fiscalia, per la seva banda, va requerir la compareixença en la sessió de cinc agents dels Mossos d’Esquadra com a testimonis de la desobediència de Venturós després de rebre l’avís que havia de retirar la bandera del balcó. També han declarat dos funcionaris del consistori.

juli-gendrau-jutjats-venturos

Després del judici, l’alcaldessa ha explicat que ha tractat la qüestió “com un judici polític” i ha volgut posar sobre la taula “el paper del Ministeri Fiscal davant les ordres que venen del govern central”. En aquesta línia, Venturós ha denunciat “la falsa neutralitat” que, segons ella, tenen els “tribunals que persegueixen les accions polítiques”. La batllessa, a més, ha recordat que la seva declaració partia d’un principi: “La legitimitat popular per sobre d’una legalitat establerta”. I, per això, ha defensat que tot el cas remunta a un acord plenari del 6 de setembre del 2012 i que actualment la moció aprovada segueix vigent, ja que a Berga hi ha un Ajuntament amb 15 de 17 regidors de “partits nítidament independentistes”.

El seu advocat, Benet Salellas, ha recalcat que “si la Montse no compareixia, el judici s’hagués celebrat” i, per tant, la defensa perdia la que per ell era “la part central del cas”. En la mateixa línia que Venturós, Salellas ha qüestionat la neutralitat dels tribunals estatals: “És un argument buit”. A banda, l’advocat de l’alcaldessa ha recordat que l’última vegada que Venturós es va asseure davant un tribunal ho va fer acompanyada de Carme Forcadell, Jordi Turull i Anna Gabriel, persones que avui no hi han pogut ser perquè estan empresonades o a l’exili.

També ha estat a Manresa el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya Vidal Aragonés, que ha assegurat que “qui hauria de seure al banc dels acusats en un judici polític és qui ens desposseeix com a poble”. El diputat, a més, ha carregat contra un Ministeri Fiscal que “defensa la repressió”: “Ens hagués agradat veure el paper que hauria de tenir un Ministeri Fiscal sobre la violència de l’1 d’octubre”.

venturós-judici-estelada-1

Concentració a les portes dels Jutjats de Manresa

Mentre se celebrava el judici, un centenar de persones han esperat l’alcaldessa de Berga a les portes dels Jutjats de Manresa. Entre elles, hi havia representants de partits polítics i moviments populars d’arreu del país. Hi eren, entre d’altres, l’alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire (ERC), el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases o el regidor de Badalona José Téllez (Guanyem BDN en Comú). La Plataforma pels drets polítics i democràtics de Berga ha convocat la concentració a les 10h davant els jutjats manresans i n’ha convocat una altra per aquesta tarda, a les 19h, a la plaça de Sant Pere de Berga.