Berga recolza l’alcaldessa, Montse Venturós, i exigeix la seva absolució

“Una violació flagrant dels drets”. “Un judici absurd, malintencionat i totalment polític”. “Una condemna contra tota la ciutat”. Aquestes han estat algunes de les definicions que han sonat aquest dilluns a la tarda pels altaveus de la plaça de Sant Pere, hores després que l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, hagi declarat davant la jutgessa de Manresa per no haver despenjat l’estelada del balcó en jornada electoral.

Unes dues-centes persones s’han concentrat a la plaça, a la vora d’un llaç groc gegant que exigia l’alliberament dels presos polítics. L’acte ha comptat amb els parlaments de Manel Escobet (ANC Berga), Montse Mas (Plataforma pels drets polítics i democràtics de Berga), Ramon Minoves i Ermínia Altarriba (portaveus del PDeCAT-CDC i ERC a l’Ajuntament de Berga) i, finalment, Montse Venturós.

venturos-concentracio-berga-1

Escobet ha llegit el manifest de l’Assemblea, que assegura que “tots els consellers nomenats per Quim Torra tenen els seus drets polítics intactes i, per tant, poden ser restituïts”. Per això, i davant el veto estatal, l’entitat independentista fa una crida a manifestar-se: “Cal una resposta unitària transversal i contundent”.

Des de la Plataforma pels drets polítics i democràtics –creada els darrers dies per exigir l’absolució de Venturós-, Montse Mas ha explicat que el judici és una “violació flagrant dels drets” i “un autèntic contrasentit”. Per això, el moviment demana que s’acabi “la persecució cap a l’independentisme” i, el que per a ells és, “una lluita totalment antidemocràtica”.

Finalment, els portaveus dels principals grups polítics del consistori berguedà han llegit un manifest conjunt. Ha començat Minoves (PDeCAT-CDC), que ha parlat d’un “judici absurd i malintencionat” i ha criticat l’acció de l’Estat: “Només busquen atemorir, i no els tremola el pols”.

Ermínia Altarriba (ERC) ha agafat el relleu de Minoves per recordar que una possible inhabilitació seria “una condemna contra tota la ciutat”. En aquest sentit, Altarriba ha fet memòria per recalcar que la no-retirada de l’estelada del balcó respon a un acord plenari del 2012 que a dia d’avui segueix vigent perquè així ho han volgut els regidors actuals.

Per acabar, Venturós ha tancat l’acte explicant els motius pels quals és alcaldessa: “Som aquí per construir una ciutat bonica, justa i viva; però –no ens n’amaguem- per defensar la causa de l’alliberament social i nacional”. L’alcaldessa també s’ha referit a l’obeïment del mandat popular i a la predisposició per escoltar els ciutadans de cara a oferir “una resposta transversal”: “Parlarem amb tothom i acordarem la manera de fer-ho. Amb els grups polítics del consistori, amb la gent d’aquesta ciutat i amb les desenes d’entitats agrupades en la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga. Respondrem al costat d’un poble que ja no està disposat a deixar-se trepitjar i que té clar quin és l’objectiu”.

X