Endesa, Vodafone i Telefónica, les companyies que han rebut més reclamacions al Berguedà durant el 2017

Prop del 50% de les reclamacions que els berguedans van fer durant el 2017 a través de l’Agència Catalana del Consum tenen a veure amb serveis de telecomunicacions i internet i companyies de subministraments (electricitat, gas i aigua). Segons les dades de l’ACC, Endesa és l’empresa amb més reclamacions durant l’any passat (15), seguida de Vodafone (14) i Telefònica (10). Altres noms que apareixen en el rànquing són Vueling, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i Orange Espagne.

La directora de l’ACC, la berguedana Montserrat Ribera, ha destacat aquest divendres en roda de premsa que la majoria de consultes que els berguedans fan a l’Agència són de manera presencial. Són el 80%, mentre que a Catalunya ronden el 47%. “El fet que a la comarca hi hagi un gruix important de població d’edat avançada fa que la majoria s’inclinin per venir en persona a fer els tràmits”, ha dit.

En total, durant el 2017 es van fer 982 consultes, gairebé un centenar menys que l’any anterior. Ribera ha explicat que l’any 2016 les consultes sobre les clàusules sòl van ser “un boom i van permetre superar amb escreix la xifra del miler de consultes. Aquest any, en canvi, s’ha conclòs que les consultes sobre aquest tema no se solucionen a través de l’ACC, sinó a través d’agents del món immobiliari, i això ha fet baixar el nombre de consultes.

Les reclamacions han baixat gairebé un 42%: de les 174 de l’any 2016 s’ha passat a 101 durant el 2017. La directora de l’Agència considera que els motius són els mateixos que en el cas de les consultes. Amb tot, el 29,7% d’aquestes 101 reclamacions tenen a veure amb serveis de telecomunicacions i internet, mentre que el 18,8% s’han adreçat a companyies de subministrament d’electricitat, gas i aigua. També són importants les reclamacions a empreses de transport (13,9%) i a serveis financers (12,9%).

Tot i el descens del nombre de consultes i reclamacions, la xifra de casos resolts per acord de mediació, entre companyia i reclamant, s’acosta bastant a la xifra del 2016: l’any passat se’n van registrar 53; fa 2 anys, 58. Pel que fa als laudes, és a dir, a les sentències que emet l’Agència Catalana del Consum en els casos que no hi ha hagut acord per mediació, n’hi ha hagut gairebé el triple que al 2016: 30, respecte els 11 de fa dos anys. En aquest sentit, el 93,33% dels laudes van adreçats a serveis de telecomunicacions i internet.

consum-2018-bergueda-1

El paper del Consell Comarcal

Montserrat Ribera s’ha desfet en elogis cap a la tasca que fan els tècnics del Consell Comarcal per desplegar al Berguedà l’assessorament de l’Agència Catalana del Consum. En cas de voler aprofitar els serveis de l’ACC, els berguedans es poden dirigir a les oficines del Consell Comarcal, a Berga. Abans, però, han d’haver posat una reclamació a la companyia de serveis i haver rebut una resposta negativa o no haver rebut cap resposta al respecte.

A banda, el Consell Comarcal ofereix la possibilitat de demanar cites prèvies i reclamacions telemàticament, a través de la nova pàgina web. El conseller comarcal Antoni Clement ha anunciat que l’ens té prevista una nova campanya d’adhesió al sistema arbitral de consum durant aquest 2018, adreçada a les empreses turístiques de la comarca: “Creiem que ser al sistema és una garantia de qualitat”. A banda, estan previstes dues activitats formatives a les escoles de primària berguedanes per tal de fomentar el consum responsable en els infants.

X