Massaners debuta aquest estiu com a seu d’un concert del Festival de Música Antiga dels Pirineus

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) arriba a Massaners (Saldes). El municipi saldenc és una de les grans novetats del cicle de concerts de música antiga, que tornarà a omplir els escenaris més emblemàtics de les comarques pirinenques entre finals de juny i finals d’agost. Aquesta nova edició -la vuitena- comptarà amb nous municipis i novetats respecte temporades anteriors. Els espectacles mostraran el talent d’alguns dels solistes i grups musicals més prestigiosos del moment en l’àmbit de la música antiga.

Per aquest 2018 s’ha preparat una programació de 52 concerts, que sonaran en 37 municipis. Entre aquests, també hi haurà Bellver de Cerdanya, Pesillà de la Ribera, Llavorsí, Vilanova de Banat (Alàs i Cerc) i Massaners (Saldes), que s’integren com a novetats al festival en aquesta vuitena edició. Com en altres anys, però, el FeMAP descobrirà la música antiga de forma transversal al Pirineu, amb concerts en diferents municipis de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Ripollès, el Solsonès, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Rosselló i l’Alta Cerdanya, a més d’Andorra. Pots consultar la planificació dels concerts, aquí.

Al Berguedà, en concret, a banda de la novetat de Massaners, es preveuen concerts a Berga, Bagà i Avià. A Berga n’hi haurà quatre: el 6 de juliol el Cor de Noies de l’Orfeó Català hi interpretarà els Ressons de l’Antiga Europa; el 14 de juliol The Illyria Consort hi oferirà Tresors vienesos; el 5 d’agost Sergey Malov hi actuarà amb Folies d’Espagne; i, finalment, el 23 d’agost Eduardo Paniagua hi portarà les Cantigues d’Alfons X El Savi. A Bagà, el 13 de juliol el Cor Lieder Càmera interpretarà Vesperae & Antiphonae. Beatae Mariae Virgine. A Avià, el 15 de juliol el Quartet Teixidor oferirà el concert Haydn i Mozart: l’equilibri perfecte. I, per acabar, a Massaners, el 20 de juliol Artemandoline interpretarà Il Viaggio Musicale.

L’oferta musical del FeMAP combinarà música, patrimoni i turisme, però, com és habitual, també tornarà a mesclar els concerts amb altres actes, com ara visites guiades a l’entorn o al patrimoni dels llocs on es realitzen els concerts, degustacions o activitats culturals incloses en l’entrada. Així doncs, l’oferta musical es complementarà amb cinc sessions GastroFilm, on es maridaran productes de la zona amb la projecció d’un documental.

A més, el festival tornarà a acostar la música als col·lectius en risc d’exclusió a través del FeMAP Social, que ja arriba amb més força que mai. En aquest s’organitzen tallers perquè els grups d’usuaris coneguin la música de primera mà, com a vehicle i element de cohesió i aprenentatge. També es realitzaran 17 miniconcerts en 17 centres diferents, amb l’objectiu d’acostar la música a usuaris amb dificultats de mobilitat.

Les Escapades Musicals, la novetat

Un any més el festival torna a posar èmfasi en l’oferta de packs turístics, en què ha estat pioner a l’hora de permetre la compra de l’entrada d’un concert i l’allotjament amb un sol clic. Aquesta és una possibilitat que tenen tots els concerts amb, com a mínim, una opció disponible, i que permet auto-organitzar estades per a diversos espectacles consecutius. Es tracta de programar sortides a preus avantatjosos per als clients del festival, que vulguin conèixer el territori, més enllà de gaudir de la música antiga.

Com a novetat, el FeMAP incorpora aquest any la iniciativa de les Escapades Musicals. Aquestes són productes de dos o tres dies combinats amb un parell o tres de concerts, i un seguit d’activitats complementàries, que poden anar des de visites guiades, fins a museus, monuments, jaciments, activitats artístiques i descoberta d’artesans, o passejades per l’entorn natural.

Tota la informació del Festival, així com la venda d’entrades per a cada concert, packs turístics i Escapades Musicals es pot consultar a través de les pàgines web de CodeTiquets i dels packs turístics del festival.

Una inauguració de luxe

L’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat obriran el programa a la Seu d’Urgell el 29 de juny, amb Cererols i altres compositors montserratins. Altres concerts destacats són el del Cor de Noies de l’Orfeó Català, que interpretarà Ressons de l’antiga Europa a Tremp i a Berga (5 i 6 de juliol); The Illyria Consort que portarà Tresors vienesos a Escalarre i Berga (13 i 14 de juliol); Pyrenaeus Ensemble que presentarà Les Quatre Estacions de Vivaldi a Ripoll, Bellver i al llac d’Engolasters d’Andorra (27, 28 i 29 de juliol); Música de Cambra per la Cort de Lisboa, amb María Hinojosa i Ludovice Ensemble que es podran veure a la Vall de Boí, Salàs de Pallars i Llanars (13, 14 i 15 d’agost); Locus Desperatus que permetrà un viatge al passat a la col.legiata de Mur amb La música a la capella reial de Martí l’Humà, i també a Fontanals de Cerdanya i Tavascan (17, 18 i 19 d’agost), i el músic Eduardo Paniagua que portarà la música del segle XIII fins a Berga, la Seu d’Urgell, Alp i Espot (23, 24, 25 i 26 d’agost).