Els regidors d’ERC a Berga refusen anar a la missa de dijous de Lluïment perquè l’oficiarà el bisbe de Solsona

Ermínia Altarriba, Jordi Pujals i Dolors Tous, els tres regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Berga, no assistiran a l’ofici de dijous de Patum de Lluïment. El motiu: que qui l’oficiarà és el bisbe de Solsona, Xavier Novell. La portaveu del grup, Ermínia Altarriba, ha explicat a l’Aquí Berguedà que es tracta d’una decisió presa “per coherència amb la moció que el Ple va aprovar mesos enrere”. L’acord va ser no convidar el bisbe en cap dels actes organitzats a la ciutat fins que es retracti de les seves declaracions quan vinculava l’homosexualitat amb l’absència d’una figura paterna.

En aquest cas, però, la invitació no ve de l’Ajuntament de Berga, sinó de la parròquia. Roger Cortina, encarregat de protocol, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que l’ofici de dijous de Corpus acostuma a comptar amb representants de les parròquies de pobles i comarques veïnes. Fins fa uns anys, el bisbe també marcava la data en el seu calendari, i fallava ben poc. Novell, però, en el moment d’assumir el càrrec, va evitar comprometre’s a oficiar la missa cada any, malgrat que va prometre no descuidar-la i venir sovint.

El 2017 el bisbe Novell no va ser a la missa: no pas pel ressò mediàtic que van tenir les seves declaracions sobre l’homosexualitat, sinó perquè no era al país. Aquest 2018, però, sí que hi serà. No ha rebut cap invitació de l’Ajuntament, però tampoc li cal. “Per anar a la parròquia a dir l’ofici de Corpus no necessita invitació perquè és a casa seva“, recorda Cortina.

La missa menys institucional

A banda dels tres regidors d’ERC, l’equip de govern de la CUP també optarà per esperar les comparses a la porta de l’església, sense entrar a missa. Des del maig del 2016, l’alcaldessa i el seu equip de govern no van als oficis de Corpus. De fet, ni als de Corpus ni als de cap festivitat de la ciutat: mesos abans ja havien refusat la idea d’anar a la missa dels Elois, així com també a la de Sant Marc al santuari de Queralt.

En aquesta primera Patum de Lluïment del 2018, i de manera excepcional, s’hi afegiran els regidors d’ERC, la qual cosa propiciarà un ofici amb menys de la meitat dels regidors del Ple, com a mínim. De moment, 9 dels 17 regidors ja han confirmat que no hi seran, mentre que els 6 representants del PDeCAT-CDC encara no s’han pronunciat al respecte. Sigui com sigui, Ermínia Altarriba, d’ERC, ha volgut deixar clar que la seva decisió de no assistir a l’ofici és “totalment excepcional”, i ha afegit que diumenge sí que hi aniran.

X