Societat

El Berguedà forma socorristes per cobrir la manca de personal del sector durant els mesos d’estiu

El Berguedà forma socorristes per cobrir la manca de personal del sector durant els mesos d’estiu
Dos socorristes sud-americans, l'estiu passat, a Gironella. MARC CANTURRI

Una nova fornada de socorristes per cobrir les mancances que sorgeixen durant els mesos d’estiu a les piscines del Berguedà. Aquesta setmana ha començat a Berga un curs de Socorrisme en Instal·lacions Aquàtiques per tal d’acabar amb un problema que fa anys que existeix a la zona: no hi ha prou socorristes berguedans per cobrir totes les places que sorgeixen a les piscines municipals a l’estiu.

El nou curs, organitzat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha començat aquest juny i s’allargarà fins el 10 d’agost, de manera que la fornada de nous socorristes que en sortirà no podrà omplir les places de les piscines d’aquest estiu, però sí que ho podrà fer de cara a l’any 2019. Fonts de l’Agència han explicat a l’Aquí Berguedà que la idea principal era arribar a temps per aquest estiu, però finalment els tràmits per homologar institucions, equipaments i experts han acabat endarrerint l’inici del curs.

Sigui com sigui, la intenció de l’Agència és continuar mantenint la formació de cara a propers anys, amb l’objectiu d’evitar que els ajuntaments de la comarca hagin d’externalitzar les contractacions per buscar socorristes a l’exterior. L’estiu passat, l’Aquí Berguedà va parlar amb socorristes americans que van passar els mesos de calor a la comarca, treballant a les piscines de Gironella, Berga, Bagà i Olvan. Hi van accedir a través de l’empresa Sanea, que va portar a Catalunya un centenar de professionals formats per cobrir la demanda existent. Els socorristes venen a Catalunya quan aquí és estiu i se’n tornen a l’Amèrica del Sud quan allà fa calor. Treballen tot l’any en instal·lacions aquàtiques.

Per què no hi ha socorristes?

Catalunya ha volgut professionalitzar la feina dels socorristes i ha topat amb una realitat angoixant: hi ha persones que podrien fer de socorristes en qualsevol punt de la Península Ibèrica, excepte a Catalunya. Tots els professionals que vulguin exercir en territori català s’han d’inscriure al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC). Per fer-ho han d’acreditar certs graus de formació. El resultat: el personal de salvament de Catalunya és el més format d’Espanya, però es descarta un gruix important de persones que fins fa pocs anys sí que podien treballar aquí. Les piscines municipals de Catalunya se n’han ressentir i les del Berguedà, també.

La formació a Berga

Les persones que superin el curs de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà obtindran el Certificat de Professionalitat oficial i, així, compliran la normativa vigent per poder treballar en instal·lacions aquàtiques de Catalunya. Al llarg dels mesos de curs, l’alumnat es formarà en primers auxilis, habilitats i tècniques de natació, prevenció d’accidents i rescat de persones accidentades. Per acabar, l’alumnat realitzarà pràctiques a les instal·lacions aquàtiques.

El perfil de l’alumnat és el de joves de 16 a 29 anys en situació d’atur, inscrits a Garantia Juvenil amb formació mínima en ESO o equivalent i que han mostrat interès i aptituds per treballar en aquest àmbit. Les classes tenen una vessant teòrica i una pràctica, i es duran a terme al Centre Esportiu “El Tossalet” i al Centre de Formació de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Aquest fet és possible gràcies al procés d’homologació de les institucions, equipaments i experts, que va atorgar el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El principal impulsor de la formació és l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. A banda, però, el curs compta amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona, el Consell Comarcal del Berguedà (Oficina Jove), Creu Roja Berguedà, l’Ajuntament de Berga i el Centre Esportiu el Tossalet (Federació Catalana de Natació).

Agència de Desenvolupament del Berguedà socorrisme Socorristes

Estic amb tu

Comentaris