Berga es manifesta aquest dijous contra les condemnes de presó pels líders de les protestes del Rif

Nova concentració a la plaça de Sant Pere. Aquest cop, però, no tindrà a veure amb el procés independentista ni amb les acusacions contra l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós. Protestarà contra les dures condemnes de presó per als líders de les protestes del Rif (Marroc). Pràcticament totes les persones d’origen magrebí que viuen a Berga han nascut al Rif. Per això, volen fer ressonar el clam contra la decisió del Tribunal d’Apel·lació de Casablanca, tal com ja s’ha fet en les grans ciutats de Catalunya en els darrers dies.

El jutge ha condemnat els activistes del Moviment Popular del Rif a penes que arriben fins als 20 anys de presó. Les més dures han estat per al líder de les protestes, Nasser Zefzafi, i el seu número 2, Nabil Ahamjik. Els activistes Samir Ighid i Ouassim Boustati també hauran d’afrontar 20 anys a la garjola. A banda, una cinquantena d’activistes més hauran d’afrontar penens que van des d’un fins a deu anys, i hauran d’assumir multes de fins a 5.000 dírhams, és a dir, uns 450 euros. Segons la sentència, se’ls acusa de “rebel·lió i participació en protestes no autoritzades” i d'”atemptar contra la seguretat interna de l’estat”.

La concentració a la plaça de Sant Pere serà aquest dijous, 5 de juliol, a 2/4 de 8 del vespre, a la plaça de Sant Pere. La convoca la Plataforma de Berguedans en suport al poble rifeny, un moviment que ha nascut en les darreres setmanes amb la voluntat d’alçar la veu contra el conflicte del Rif.

La berguedana Laura Ribera forma part del moviment i explica que hi ha “certs paral·lelismes” entre els presos polítics catalans i les condemnes de presó pels líders socials del Rif: “Són persones que es manifestaven pacíficament i se’ls acusa i condemna per rebel·lió”. Per tot plegat, la plataforma confia que la mobilització d’aquesta tarda arribi més enllà dels rifenys que viuen a Berga i compti amb el suport de tota mena de berguedans.

WhatsApp Image 2018-07-02 at 10.24.58

Moció a l’Ajuntament

A banda, la plataforma entra, a través del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Berga, una moció al ple ordinari d’aquest vespre. Proposen sis acords: manifestar el suport i solidaritat de l’Ajuntament de Berga amb el poble rifeny, instar al Govern marroquí que aturi la repressió, demanar al Govern espanyol el reconeixement i la reparació dels danys causats al Rif per l’ús sistemàtic d’armes químiques entre el 1922 i el 1927, instar el Govern català a prendre mesures i accions polítiques en suport al Rif, reconèixer i donar suport a la diàspora rifenya que actualment són ciutadans de Berga i fer arribar els acords al Moviment Popular del Rif.

X