Un estudi confirma que encara hi ha llúdrigues a la Riera de Merlès

Un estudi fet per un equip de voluntaris ha detectat la presència de llúdrigues euroasiàtiques (Lutra lutra) a la Riera de Merlès. En concret, han analitzat 26 quilòmetres de recorregut i hi han detectat la presència de tres o quatre individus. Això representa que, per cada 10 quilòmetres de riera, es poden comptabilitzar 1,5 exemplars d’aquest mustèlid. Si tenim en compte que el corrent fluvial té 60 quilòmetres de longitud -que transcorren les comarques del Berguedà, Osona, el Bages i el Ripollès-, una desena de llúdrigues podrien estar vivint en els entorns del riu.

La dada és rellevant perquè, durant la dècada dels 70, la llúdriga euroasiàtica era una espècie que es donava pràcticament per desapareguda. Des d’aleshores, la qualitat de les aigües ha millorat gràcies a la posada en marxa de depuradores i la disminució d’abocaments tòxics. La reducció de la contaminació també ha propiciat també la recuperació de les poblacions de peixos, el seu aliment bàsic.

Un altre factor que afavoreix la presència de llúdrigues és que el riu disposi de bons refugis, essencialment boscos de ribera, o àrees inaccessibles. En aquestes condicions, aquests animals poden aparèixer fins i tot en zones urbanes i periurbanes, com ara les portes de la ciutat de Barcelona o l’interior de les ciutats de Lleida i Girona.

L’estudi de llúdrigues ha estat realitzat pel personal tècnic del Servei de Fauna i Flora, de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, juntament amb membres de l’associació ADEFFA. Es tracta del primer cens de llúdrigues que es realitza a la Riera de Merlès i ha comptat amb la participació d’una quarantena de persones voluntàries.

Els últims resultats del sondejos nacionals de llúdriga, publicats l’any 2017, confirmen que aquesta espècie es troba en més de la meitat del territori català, i que es distribueix per totes les conques, des de les capçaleres fins al mar. El cens de la Riera de Merlès complementa aquesta dada i posa de manifest la recuperació històrica de l’espècie, poques dècades després de pràcticament haver desaparegut.

X