Neix a Bagà un projecte veïnal que vol configurar una llista independent per a les eleccions del 2019

Volen “canviar el rumb” de Bagà. Creuen que el més urgent és “refer el teixit associatiu del poble” i que les entitats i els negocis locals “necessiten tornar a tenir el suport de l’Ajuntament”. Amb aquestes idees a curt termini però amb un pla d’acció de 50 anys, una cinquantena de veïns de Bagà ja treballen en el Projecte Bagà.

Pep Llamas i Josep Ureña formen part d’aquest nucli impulsor de la iniciativa. Tots dos formen part d’entitats municipals i han participat activament en la vida política del poble. De fet, Llamas és l’actual cap de l’oposició a l’Ajuntament: va ser l’alcaldable de CiU l’any 2015 però fa dos anys que és al grup mixt. Ara, de cara a les eleccions del 2019, pretenen “defugir de marques polítiques” i crear una llista independent que no es casi amb cap partit i que tingui “voluntat de servei, i no pas de govern”. Aquesta llista electoral hauria de veure la llum de cara a les properes eleccions del 2019 i es basarà en les conclusions d’un projecte veïnal que ja s’està redactant.

De moment tenen un estudi d’experts que marquen “les causes de la decadència en la qual ha entrat el municipi en les darreres dècades”. En base a aquest document, han començat a organitzar sessions monogràfiques obertes a tot el poble, on els baganesos i baganeses debaten sobre grans temes del present i el futur del municipi, com ara Coll de Pal. N’han fet tres, i cadascuna d’elles els serveix per recollir idees del poble i incloure-les al projecte.

La previsió, ha explicat Llamas, és que entre finals d’aquest 2018 i principis del 2019 es publiqui el projecte a internet, en una pàgina web encara per crear. “Un cop allà, tothom el podrà veure i consultar. Fins i tot, partits polítics podran agafar idees o fer-se’l seu. Però la nostra idea és crear una llista independent on els veïns defensin cada punt des del seu sector”, ha recalcat Llamas.

Sense cap de llista

El projecte té un objectiu clar per al 2019, que és configurar una llista electoral per concórrer a les municipals, però no ha definit cap líder que l’encapçali. Segons ha explicat Ureña, volen que la decisió la prenguin “internament” les persones que finalment decideixin ser a la llista i defensar el projecte des de l’Ajuntament.

Un govern municipal republicà

Un altre dels pals de paller del projecte té a veure amb el país, malgrat que els principals objectius siguin de caràcter municipal. En aquest sentit, Llamas ha assegurat que la iniciativa defensa “un govern municipal republicà que treballi, des del poble, per la República Catalana“.

I precisament en aquesta línia ja treballen en el primer gran acte del projecte: un sopar “groc i solidari”. Serà el dia 25 d’agost, a la plaça Porxada, i els beneficis que es recaptin aniran directament a la Caixa de Solidaritat, que ajuda a fer front a les represàlies econòmiques que reben persones físiques com a conseqüència d’actuacions emmarcades en el procés cap a la independència. Ureña ha explicat que el sopar està organitzat pel Projecte Bagà però compta amb el suport de la majoria d’entitats del poble i de persones d’ideologies molt diverses.

X