Berga recull l’opinió dels veïns per decidir com sanciona l’incivisme a l’hora de llançar residus

Els veïns de Berga tenen l’oportunitat d’aportar idees per a la nova ordenança municipal de residus, que regirà a la ciutat a partir de la implantació del sistema de recollida porta a porta. L’Ajuntament impulsa una consulta ciutadana per conèixer els punts de vista de la ciutadania sobre quines sancions cal imposar a les actituds incíviques que dificultin la recollida.

L’ens encarregat de la gestió de residus al Berguedà és el Consell Comarcal, que ja va aprovar l’ordenança pertinent i la va fer extensible als ajuntaments perquè aquests l’aprovessin a nivell municipal. La majoria de consistoris han optat per donar el vistiplau a la proposta comarcal i s’han limitat a aprovar l’ordenança. A Berga, en canvi, l’àrea de Medi Ambient ha considerat que calia obrir un procés participatiu per polir l’ordenança i adequar-la a la realitat del municipi.

El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha explicat a l’Aquí Berguedà que s’ha format una comissió encarregada de recollir i consensuar quines idees s’inclouen en l’ordenança final de residus. Aquest grup està compost per representants polítics dels diferents grups amb presència a l’Ajuntament.

El mecanisme per proposar idees és a través d’instàncies. Els interessats en fer-ho (majors de 16 anys) cal que omplin, abans del 24 de juliol, el formulari d’instància genèrica disponible al web de l’Ajuntament, en l’apartat de ‘Participació ciutadana en projectes normatius’. En aquesta secció, els usuaris i usuàries també poden consultar i descarregar-se el document de síntesi de l’ordenança de residus de Berga, en què s’exposen els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar mitjançant la implementació d’aquesta norma. A banda, per a qualsevol aclariment, es pot trucar al telèfon 93.821.43.33 o bé dirigir-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), situada a la planta baixa de l’Ajuntament.

Passat el 24 de juliol, Escútia ha assegurat que reunirà la comissió “tan aviat com sigui possible” i intentarà que sigui abans de finalitzar el mes. L’objectiu no és altre que aprovar l’ordenança per ple abans que s’implanti el porta a porta a la ciutat (a l’octubre, segons les previsions del Consell Comarcal). Escútia confia que serà possible, però manté la prudència davant la lentitud burocràtica que ha protagonitzat processos similars a l’Ajuntament.