La Festa dels Elois es desplaça al barri vell i estrena una mostra d’oficis per “guanyar contingut”

Canvis importants en el programa de la Festa dels Elois. Bona part dels actes del cap de setmana més animal de l’any a Berga (21 i 22 de juliol) es traslladen a la plaça de la Pietat. És el cas de l’audició de sardanes, el sopar popular i el concert de nit. A banda, l’organització impulsa diverses mostres d’oficis del gremi de Sant Eloi repartides pel barri vell la tarda de dissabte, de 2/4 de 5 a 2/4 de 9. Són les dues novetats principals de la Festa dels Elois d’enguany.

La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, i el president de l’Associació de Veïns de la Pietat, Aureli Rodríguez, han fet una crida a la població a participar en aquests actes i a omplir el barri vell de vida. “Normalment defugim de la massificació, però en aquest cas la volem. Quants més siguem, millor”, bromejava Rodríguez, en roda de premsa. El veïnat de la zona s’encarregarà de coure el menjar del sopar i muntarà la barra de bar pel concert posterior del grup Animal.

Pel que fa a la mostra d’oficis de la tarda de dissabte, a la Berruga hi haurà la fosa de metalls; a la plaça del Carme, un manyà forjant reixes i tancaments; a la placeta Ciutat, un ferrer forjant claus i picaportes; a la font i els bancs de la Rectoria, un llauner; a la cantonada de la capella de la Pietat, un ferrer elaborant claus i decoracions per a portes; als aparcaments de la plaça de la Pietat, l’encunyació de monedes; i al centre de la plaça de la Pietat, l’arbre de les claus. L’objectiu, ha dit la regidora Garcia, és “dotar de contingut” la festa i “donar a conèixer d’on ve la Festa dels Elois”.

elois-2018-presentacio-1

45 rucs, 11 cavalls i dues parelles al Ballet de Déu

Com ja va passar l’any passat, la Festa dels Elois donarà protagonisme a diverses entitats. Una d’elles és la Farsa, que organitza el Rapte de la Núvia de dissabte a la tarda, la boda típica de l’Alt Berguedà i el Ballet de Déu. En aquest últim acte presenten una novetat important: a partir d’aquest any dansaran dues parelles en lloc d’una, amb la voluntat d’obrir la festa a joves balladors i assegurar el relleu. “Cada any hi haurà una parella experimentada i una altra de més jove que aprendrà dels veterans”, ha explicat el president de la Farsa, Josep Maria Salat.

Però l’acte estrella del cap de setmana seguiran sent les passades de rucs i cavalls pels carrers de la ciutat. Enguany hi haurà 45 rucs i 11 cavalls. Dissabte a la tarda seran a la passada pels carrers amb el tabaler, la banderera, els administradors i la Cobla Pirineu; i diumenge al matí, a la benedicció dels animals, que augmenta el control dels menors d’edat. Aquest any tots els menors hauran de presentar l’autorització dels pares o tutors (es pot omplir a les oficines de l’Ajuntament els dies abans o in situ al lloc de l’inici de la marxa -aparcament del camp de futbol-). A més, els grups de menors hauran d’anar acompanyats per un adult que se’n faci responsable.

Contra el sexisme

La campanya Vull la Nit!, encarada a detectar comportaments sexistes en l’oci nocturn, també es desplega a la Festa dels Elois. Serà en el marc del concert de dissabte a la nit, batejat per l’organització com La Festa de Comiat de Solteres i Solters. S’hi habilitarà un punt lila d’assessorament amb l’objectiu de seguir informant i conscienciant sobre aquest tipus d’actituds. A banda, abans dels concerts, hi haurà una marxa de noies pels carrers de la ciutat per detectar punts de més inseguretat i seguir vetllant per acabar amb els comportaments discriminatoris.

Pots consultar tots els actes de la Festa dels Elois 2018 al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.