Avià invertirà els 63.000 euros de pressupostos participatius en 5 projectes proposats pel poble

L’Ajuntament d’Avià tirarà endavant cinc projectes proposats directament per la ciutadania, gràcies als primers pressupostos participatius que s’impulsen al Berguedà. El consistori destinarà 63.000 euros a arreglar el pati de l’escola bressol, adaptar el circuit dels Arbres Blancs per fer-hi un circuit per a bicicletes de descens, millorar el camí ral de Cardona (entre Avià i el barri de la Creu), fer un parc infantil a Santa Maria i construir un rocòdrom a la zona esportiva. Així ho ha avançat a l’Aquí Berguedà la regidora de Participació Ciutadana, Sara Subirana.

La votació ha comptat amb 271 votants a través de la plataforma WeDecide. Les dues opcions més votades (amb un 15 i un 14% dels vots) han estat arreglar el pati de l’escola bressol (31.000 euros) i adaptar el circuit dels Arbres Blancs a les bicicletes de descens (12.000 euros). Totes dues es podran tirar endavant perquè, sumades, entren dins els 63.000 euros.

En canvi, la tercera opció amb més vots (11%) ha estat la construcció d’una pista de pàdel al poble i no es podrà executar perquè val 50.000 euros. Les dues primeres opcions sumen 43.000 euros i els 50.000 de la pista de pàdel farien pujar la xifra fins els 93.000 euros, de manera que se sobrepassaria el límit fixat en el reglament.

Així doncs, s’ha saltat a la quarta opció, que és l’arranjament del camí ral de Cardona, que enllaça Avià i el barri de la Creu. L’actuació -que ha comptat amb un 9% dels vots- té un cost de 10.000 euros i, per tant, sí que es podrà tirar endavant. En aquest cas i, segons ha explicat Subirana, la proposta planteja col·locar fanals de llum, bancs i papereres al camí “per tal que la gent que hi va a caminar de nit ho pugui fer amb comoditat”. Amb aquesta actuació, la inversió total puja fins als 53.000 euros.

També entra dins el pressupost la construcció d’un parc infantil a la zona de Santa Maria, al sud del nucli urbà d’Avià: costa 2.000 euros i, malgrat ser la cinquena opció de la llista (8% dels vots), serà finançada per l’Ajuntament.

La sisena opció més votada a WeDecide és la proposta de posar rentadors de motos ecològics al circuit de motos dels Arbres Blancs. Aquesta proposta ha comptat amb el 6% dels vots i té un cost de 35.000 euros, de manera que no es podrà executar perquè, sumada a la resta, supera els 63.000 euros.

En canvi, sí que s’ha inclòs dins la partida de pressupost participatiu la construcció del rocòdrom a la zona del pavelló poliesportiu. El projecte val 10.000 euros, segons els seus impulsors. Ara bé, l’equip de govern planteja fer un equipament més reduït del previst i, així, destinar-hi 8.000 euros per encaixar-lo dins el pressupost. “No serà tan gran com volien, però serà”, assegura la regidora. Amb aquesta inversió i amb la construcció del parc infantil a Santa Maria, l’Ajuntament arribarà als 63.000 euros fixats en el reglament.

L’equip de govern aprovarà aquest dilluns al vespre els resultats. A partir de dimarts ho comunicarà oficialment a l’oposició i al poble. A més, l’Ajuntament convocarà per correu postal una reunió oberta a tot el poble el proper dilluns, 23 de juliol, a la sala d’exposicions de l’Ateneu. L’objectiu de la trobada, diu Subirana, és que tothom pugui dir la seva sobre què li ha semblat el procés i, així, poder millorar de cara a properes campanyes.

X