La Generalitat subhasta 73.000 tones de fusta a Bagà, en l’acte més important del sector forestal a Catalunya

La Generalitat de Catalunya ha subhastat aquest divendres a Bagà 73.138 tones de fusta per un valor de gairebé 3 milions d’euros. La subhasta és “l’acte més important per al sector forestal de Catalunya”, segons ha assegurat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que ha presidit l’acte. La fusta venuda aquest matí -el 96,4 % del total de la licitada- és el resultat de la gestió forestal d’unes 3.500 hectàrees de boscos catalans.

Els diners recaptats en la subhasta repercutiran directament en el territori i en la gestió forestal del país. En concret, el Govern preveu crear 976 llocs de treball: 227 persones que treballaran directament al bosc i a la indústria fustera, i 749 que se’n beneficiaran de manera indirecta. Amb els diners, el departament vol millorar l’estat dels boscos, aclarint boscos joves per millorar-ne la vitalitat, reduint el risc d’incendis i fent-los més resistents davant sequeres o plagues forestals.

En un sol matí i amb un nombre significatiu de grans propietaris públics de tot el país, s’han licitat 58 lots fusters davant d’una bona representació del sector. Els lots subhastats corresponen a 14 comarques i 73 municipis i entitats locals. Les comarques amb un major volum de fusta licitada són la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà. Del Berguedà, s’han subhastat més de 9.000 tones.

boscos-fusta

La consellera Jordà anuncia un pla estratègic forestal de país

La subhasta d’aquest matí és una de les principals mesures que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la Generalitat mateixa. En conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha, cosa que representa un 24% de la superfície forestal a Catalunya.

“Estem preparant un pla estratègic del sector forestal català amb un sistema de cogestió”, ha anunciat la consellera Jordà. El Govern té la voluntat de tirar endavant unes noves polítiques de gestió, amb plantejaments nous i analitzant les necessitats reals del sector forestal català. L’estratègia se centra en la gestió forestal sostenible, el foment de l’ús de la fusta en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya, entre d’altres.

consellera-teresa-jorda

En aquesta línia, s’impulsen una sèrie de mesures per maximitzar la mobilització del recurs fuster. L’objectiu és que les entitats locals propietàries busquin noves fórmules, com ara l’agrupació de les propietats per oferir ofertes de major volum i més atractives o la reinversió dels recursos obtinguts en els aprofitaments.

Durant la jornada també s’han presentat diverses iniciatives d’innovació forestal impulsades pel sector públic, com ara un estudi presentat per l’INCAFUST sobre la viabilitat tècnica de la fabricació de CLT a Catalunya. També s’ha explicat el desenvolupament de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa i s’ha presentat la publicació Promoció de la construcció amb fusta en l’àmbit municipal, de l’INCAFUST.

X