El nou edifici de l’institut Serra de Noet no estarà a punt com a mínim fins al gener

Les obres de construcció de l’institut Serra de Noet van amb retard, així que el curs 2018/19 arrencarà el 12 de setembre novament als mòduls prefabricats situats al carrer del Programari Lliure. Així ho ha confirmat a Aquí Berguedà la directora del centre, Teresa Call, que assegura haver rebut la confirmació per part de Serveis Territorials però que espera poder “veure finalitzat un equipament tan esperat a la ciutat de Berga”.

Les obres van començar el 8 d’agost de 2017 amb una previsió inicial d’onze mesos que feia viable que l’equipament estigués disponible de cara al curs de l’any següent. Aquesta promesa es va mantenir al llarg dels mesos, i no va ser fins finalitzat el darrer curs que l’administració va fer oficial que no podrien complir aquesta promesa. Aquí Berguedà s’ha posat en contacte amb el departament d’Ensenyament, que en aquests moments evita fer declaracions i comunica que donarà informació actualitzada sobre l’estat de les obres el pròxim mes de setembre. Segons Call, el professorat no ha pogut visitar les obres per veure’n el progrés, si bé van poder participar en la formalització de l’acta de replanteig de l’obra sobre el terreny de fa un any.

Gener de 2019, la nova data plantejada

Segons la directora del centre, el nou calendari que Ensenyament ha proposat als treballadors situaria el trasllat al nou centre al mes de gener de l’any vinent. El canvi d’edifici en ple curs no esdevindria un fet insòlit, perquè ja s’ha donat en altres casos a la Catalunya Central. A tall d’exemple, el 2 d’abril de 2014 es van estrenar les noves instal·lacions de secundària de Calldetenes (Osona). De moment, el professorat encara no té detalls de com es produirà aquest trasllat, però espera rebre informació al respecte quan s’aproximi la data, que encara no és tancada.

Tres edificis eficients a només dos-cents metres de la ubicació actual

Les noves instal·lacions estan distribuïdes en tres edificis units per un porxo que, a més de les classes de secundària obligatòria, també oferiran els serveis de l’Escola Oficial d’Idiomes i el Centre de Formació d’Adults. A l’edifici principal, de dues plantes, s’hi ubicaran les aules així com els serveis de consergeria i administració. Els altres dos edificis serviran per construir una cafeteria, el càtering, els vestidors i un gimnàs que també es podrà utilitzar de sala polivalent, cobrint una mancança important dels actuals mòduls. El projecte, a més, destaca per la seu plantejament ecològic: s’està construint amb panells de fusta contralaminada CLT i s’escalfarà amb biomassa, gràcies a una caldera pròpia. Totes aquestes característiques converteixen el centre en un espai de gran eficiència energètica. “Serà un edifici amb qualitats molt reconegudes”, recalca Call. La Generalitat ha estat l’encarregada d’assumir els 4’5 milions d’euros amb els quals es va pressupostar la construcció del nou equipament educatiu. Per la seva banda, l’Ajuntament de Berga es va comprometre a fer-se càrrec de realitzar els treballs d’urbanització de la zona, consistents en la construcció d’una seixantena de metres de carrer al Pla de l’Alemany i la instal·lació d’una subestació transformadora per fer arribar el corrent elèctric a l’institut.

X