El teatre de l’Ametlla dirà adéu a la platea de cadires de plàstic a finals d’aquest any

Adéu a les cadires de plàstic. El teatre de l’Ametlla de Merola convertirà la precària platea actual en un pati de grades a diferents alçades i cadires encoixinades que, segons l’alcalde de Puig-reig, Josep Altarriba, seran “tant o més còmodes que una butaca convencional”. Les obres tenen un cost de 268.000 euros i ja estan en procés de licitació. El consistori les adjudicarà en les properes setmanes i preveu enllestir l’actuació abans que acabi l’any.

Inicialment, la idea era instal·lar files de butaques retràctils (és a dir amb la possibilitat de ser extretes en qualsevol moment), però els tècnics de la Diputació de Barcelona van desaconsellar-ho perquè, amb els anys, podien suposar un perill per a la superfície de la platea. L’alternativa que van donar –i que va convèncer tant a l’Ajuntament de Puig-reig com a l’Associació Esplai- va ser col·locar-hi les grades modulars amb cadires encoixinades.

Segons ha explicat Marc Fité, membre de l’associació, les grades es podran treure amb facilitat en qualsevol moment i les cadires tindran la mateixa amplada que una butaca convencional, a banda de reposa-braços i coixins. A més, es tracta de cadires individuals que també podran ser sostretes i apilades quan es vulgui convertir la platea en una sala polivalent. “Mantenir aquesta polivalència era una de les idees que volíem tant sí com no i la proposta de les cadires hi encaixa perfectament”, ha celebrat Fité.

Una jugada a tres bandes

L’Ajuntament de Puig-reig serà, d’entrada, el principal finançador del projecte, però comptarà amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. De moment, les obres a la platea del teatre han aconseguit 50.000 euros del programa complementari de la Diputació i s’està tancant l’aportació econòmica del Govern de la Generalitat. Sigui com sigui, l’alcalde de Puig-reig ha recalcat que les obres no perillen, ja que el consistori pot fer front a la despesa, gràcies als bons números de tresoreria.

Altarriba ha recordat que la platea del teatre de l’Ametlla és “un dels projectes que més hem reivindicat durant tot el mandat”. En aquest sentit, el batlle és conscient que l’equipament no està acabat i que caldrà seguir pensant en noves actuacions, però recorda que el pati de butaques era un dels grans reclams de l’espai.

L’Associació Esplai respira alleugerida

En els últims anys els dinamitzadors culturals de l’Ametlla s’han fet un fart de rebre gerros d’aigua freda. Els dos últims, durant el 2017. A principis d’any la Generalitat va desestimar la idea d’incloure la renovació del teatre dins els ajuts FEDER. I l’hivern passat l’aplicació del 155 va aparcar el projecte, mesos després que l’Ajuntament de Puig-reig i el conseller Lluís Puig emparaulessin el cofinançament de les obres.

A principis d’aquest 2018, l’Ajuntament va pressupostar 240.000 euros per renovar el teatre, es va acollir al programa d’ajuts de la Diputació i va reprendre els contactes amb el Govern de la Generalitat. D’aquesta manera, s’assegurava uns fons que garantien l’execució de les obres abans de finals d’any, i així serà.

Però l’Associació Cultural Esplai no en té prou. Estan “contents i alleugerits” després de tanta lluita, però recorden que el teatre no està acabat. Cal construir lavabos, climatitzar el local, instal·lar un sostre acústic, millorar els accessos i habilitar un espai fixe per a tècnics de so i llums. Per tot plegat, avisen: “És un primer pas, però no deixarem d’insistir”.

X