Cims per la Llibertat, la idea de 9 amics del Berguedà i el Lluçanès que ja ronda els 6.000 inscrits

La iniciativa Cims per la Llibertat, que pretén coronar 18 muntanyes catalanes de manera simultània el proper 13 d’octubre, ja compta amb uns 6.000 inscrits. La jornada ha estat cuinada per 9 amics de Gironella i Prats de Lluçanès que, en veure la dimensió que agafava, van optar per demanar ajuda a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). La FEEC fa de paraigües legal i ha encapçalat la crida a les associacions muntanyenques d’arreu de Catalunya, però el nucli dur de la iniciativa segueix sent al Berguedà i al Lluçanès.

La iniciativa vol ser una mobilització de tot el món excursionista i vol omplir de reivindicació les muntanyes del país durant la jornada del 13-0. Malgrat tot, els organitzadors recalquen que “l’objectiu és reclamar l’alliberament” i aparquen la causa de l’independentisme: “És un aspecte que ens interessa, però són coses diferents”.

Per això, aquest dissabte a la tarda unes 40 entitats d’arreu del país s’han trobat a l’església Vella de Gironella per acabar de perfilar i consensuar les normes de protocol per al proper 13 d’octubre. Gabriel Tomàs i Josep Roca, dos dels membres de l’organització, han destacat l’èxit de la crida i han posat de relleu de col·laboració de centenars de persones que vetllaran per una jornada segura i pacífica.

DSC08170Es posarà una placa com aquesta al cim de cadascuna de les 18 muntanyes. MARC CANTURRI

Cims escollits des de la presó i l’exili

Els 18 cims no han estat escollits per què sí. Cada pres polític i alguns dels exiliats han triat la seva muntanya i, a partir d’aquí, les entitats excursionistes les han apadrinat i s’han bolcat en la preparació de la jornada al cim en concret. Per exemple, Jordi Turull ha triat el Pas dels Gosolans i el Centre Alpí de Gironella (CAG) organitza l’ascensió juntament amb la Unió Excursionista de Prats de Lluçanès. Aquesta ascensió és singular, ja que es pot accedir al punt escollit per dues rutes: la que surt del Berguedà i la que surt de la Cerdanya. Les entitats apadrinadores les gestionaran totes dues.

De fet, el Berguedà és la comarca que compta amb més Cims per la Llibertat. En té 3: el Pas dels Gosolans, de Jordi Turull; el Pedraforca, escollit per Meritxell Borràs; i la Gallina Pelada, el cim triat per Anna Gabriel. El Club Esquí Berguedà fa de padrí del Pedraforca, mentre que el Foment Arqueològic Excursionista Sallentí (FAES) apadrina l’ascensió a la Gallina Pelada.

L’origen de la idea

El Gabriel Tomàs ja va participar en el projecte Quilòmetres per la Llibertat, que va reunir 300 corredors i que va consistir en córrer des del Parlament de Catalunya fins a les presons madrilenyes on hi havia els presos polítics per reclamar el seu alliberament. Va ser allà on va adonar-se’n que el moviment excursionista també volia reivindicar-ho: “Vaig demanar ajuda a molts amics, i molts em van dir que ells no corrien però sí que anaven a la muntanya a caminar”.

A partir d’aquí, es va envoltar de persones vinculades amb l’excursionisme i van perfilar la idea que ha acabat sent Cims per la Llibertat. Tomàs explica que, quan van anar a les presons madrilenyes, “només es necessitaven 300 corredors” i “calia ser prudent” perquè bona part del viatge era fora de Catalunya. Ara, en canvi, el moviment és exclusivament a Catalunya i engloba “tot un poble”, de manera que ho han volgut “fer gros, sense cap tipus de por ni recança”.

DSC08168

Les entitats excursionistes, escoltant les explicacions de Josep Roca i Gabriel Tomàs, avui a Gironella. MARC CANTURRI

El suport de la FEEC

El cas és que la iniciativa ha agafat una dimensió tan gran que l’organització ha hagut de demanar ajuda a la FEEC. El president de la federació, Jordi Merino, també ha estat avui a Gironella i ha assegurat que “les entitats excursionistes sempre s’adheriran al clam per la llibertat”. Totes les entitats que participen. Se’ls hi explica els mínims de seguretat i protocol que s’han de seguir. Merino ha recordat que la cadena entre Collbató i el Cavall Bernat de Montserrat ja va ser un èxit i confia que iniciatives com aquesta es vagin repetint fins que hi hagi la fi de la repressió.

A banda, el president de la FEEC ha confirmat que la majoria d’actuals consellers de la Generalitat participaran en els Cims per la Llibertat. Molts d’ells encara han de decidir quina ascensió faran, però tenen la data reservada en el calendari. Quim Torra, per exemple, ja n’ha parlat en algun mitjà de comunicació i ha confirmat que el 13 d’octubre pujarà a la muntanya. Qui sí que ha confirmat on anirà és el conseller de Territori, Damià Calvet, que anirà a La Mola, el cim escollit pel seu predecessor, Josep Rull, ara empresonat a Lledoners.

DSC08162Una cinquantena de persones han omplert l’església Vella. MARC CANTURRI

Més informació sobre la cursa i inscripcions

X