Cercs inaugura el primer carrer dedicat a l’1 d’Octubre al Berguedà

Cercs ha inaugurat aquest diumenge el carrer Primer d’Octubre al lloc del fins ara carrer Joan Carles I. Es tracta del primer carrer del Berguedà dedicat a la jornada del referèndum de l’any 2017. L’acte va ser conduït per l’alcalde del municipi, Jesús Calderer, i va comptar amb un centenar de persones. Calderer va recordar la jornada de l’1-O i va celebrar que el carrer deixi de portar el nom del rei emèrit d’Espanya.

El carrer forma part del nucli de Sant Jordi de Cercs, creat l’any 76 per encabir els habitants de Sant Salvador de la Vedella en el moment de construir el pantà de la Baells. Els encarregats de descobrir la placa -tapada per estelades– van ser la veïna més gran del carrer i el veí més jove, amb l’ajuda del seu pare.

La jornada va comptar amb la participació de Roger Español, víctima de les càrregues policials de l’1-O (hi va perdre la visió d’un ull), i Jordi Pessarrodona, imputat per col·locar-se al costat d’un agent de la Guàrdia Civil amb un nas de pallasso posat, a les portes del departament Governació de la Generalitat durant els coneguts escorcolls del 20 de setembre del 2017. L’acte va concloure amb un dinar popular, que va comptar amb més d’un centenar de participants.

WhatsApp Image 2018-09-30 at 21.28.15

Rebateig aprovat per majoria al ple

L’Ajuntament de Cercs va aprovar a principis de juliol el canvi de nom del carrer Joan Carles I de Cercs per Primer d’Octubre. La moció va ser presentada conjuntament per CiU i CLAM-AM, dos dels tres grups amb representació al consistori. Tal com era previsible, els regidors dels dos grups hi van votar a favor i van donar la majoria necessària perquè tirés endavant. En canvi, Germán Sánchez (PIBER), l’altre regidor del consistori, es va abstenir.

El regidor de PIBER (marca blanca del PSC) va considerar que la decisió hauria d’haver estat consultada a tot el poble. “Les signatures recollides són de 20 dels 25 veïns del carrer. Però, i la resta del poble?”, va exclamar. Sánchez també va recordar que el carrer en qüestió “no és de la gent que hi viu, sinó de tot el poble”.

En la rèplica, Ana Isabel Rodríguez -alcaldessa en funcions aleshores, davant l’absència del batlle, Jesús Calderer- va defensar que els regidors de CiU i CLAM-AM representen “una àmplia majoria dels habitants de Cercs” i s’emparen en la moció que ja es va aprovar l’any 2010 i que ja acordava treure el nom del rei emèrit d’Espanya del carrer cercorí.

X