Injecció de diners al Berguedà per potenciar el turisme al voltant del riu Llobregat

La Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya ha concedit un ajut de 350.000 euros al Consell Comarcal del Berguedà perquè potenciï els recursos i equipaments turístics del voltant del riu Llobregat. L’ajut servirà per finançar una part del projecte que el Consell i nou ajuntaments de la comarca van presentar fa uns mesos amb l’objectiu d’enriquir l’entorn del Llobregat. Els consistoris adherits a la iniciativa són els de Castellar de n’Hug, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montmajor, La Nou, La Pobla de Lillet, Puig-reig i Vallcebre.

A finals d’agost, el Consell i els ajuntaments van presentar un Pla de Foment de Turisme que necessitava 787.878 euros per ser executat. A la vegada, l’ens comarcal va anunciar que ja s’havia presentat a la convocatòria d’ajuts de la Direcció General de Turisme i que confiava beneficiar-se’n. L’objectiu d’aquest pla és dotar de reclams turístics l’entorn del Llobregat i esprémer al màxim les possibilitats del projecte Vies Blaves, de la Diputació de Barcelona, que construirà 243 quilòmetres d’itineraris a peu, a cavall o en bicicleta per les lleres del Llobregat, Anoia i Cardener.

La Via Blava del Llobregat recorrerà 140,5 quilòmetres des de les fonts del riu, a Castellar de N’Hug, fins a Martorell, i suposarà una inversió per de 22 milions d’euros per part de la Diputació. El projecte complementari que encapçala el Consell Comarcal del Berguedà i que serà cofinançat amb la Generalitat contempla actuacions en municipis on l’itinerari de la Via Blava del Llobregat hi transcorrerà físicament, però també en àrees d’influència, ja que confien en “l’impuls que pot suposar per a l’oferta i els recursos turístics de tota la comarca.

Les accions previstes

Es contemplen 13 línies d’actuació concretes, dividides en tres àmbits: creació de zones d’aparcament, millora d’espais patrimonials i creació d’itineraris temàtics.

Pel que fa a les àrees d’estacionament, el Consell Comarcal vol fer un pàrquing per a autocaravanes a l’antic camp de futbol de Castellar de n’Hug, una zona de serveis per a autocaravanes i vehicles a Gironella i una altra a Puig-reig. A banda, també contempla arranjar el parc de l’Escorxador de la Pobla de Lillet.

Pel que fa a la millora d’elements patrimonials, els diners serviran per adequar la mina de petroli de Riutort, a Guardiola, per millorar el centre d’interpretació de Fumanya (Fígols), per intervenir al Coll de Pradell (Vallcebre), per adequar la segona planta del Museu d’Art del Bolet de Montmajor i per senyalitzar la Torre de Merola, l’església de Sant Martí i el Castell de Puig-reig.

Finalment, el pla de foment turístic també contempla crear una ruta a la Nou i tres a Gironella: un itinerari històric i del Modernisme, una ruta de l’Aigua i una ruta de les Fonts (recentment inaugurada).

X