El berguedà Josep Muñoz fitxa pel restaurant DiverXO de Madrid, de tres estrelles Michelin

El berguedà Josep Muñoz viu les seves primeres setmanes com a treballador de sala del restaurant DiverXO (***), que dirigeix el cuiner Dabiz Muñoz i que actualment és l’únic tres estrelles Michelin de la ciutat madrilenya. Fins ara el jove berguedà compaginava els estudis amb els estius com a responsable de bodes i esdeveniments a l’Estany Clar (*) i la direcció del Bar del Pepe -el negoci familiar que ha fet 50 anys a Berga-.

Malgrat tot, des de feia mesos Muñoz tenia clar que volia treballar a Madrid. Feia temps que seguia de prop el negoci i les idees del DiverXO, i va tirar-hi el currículum. Va fer l’entrevista fa quinze dies i en qüestió d’hores li van oferir la feina. A banda, Madrid té un altre al·licient per al jove de Berga: hi viu el seu cosí, el Toni Fuidias, que és porter de les categories inferiors del Reial Madrid des del 2013 i un dels pilars de la seva vida.

Al DiverXO farà el que més li agrada: atendre. Ha estudiat restauració a la Joviat i té coneixements de cuina i de sala. De fet, al 2014 va rebre el premi al millor cuiner jove de Catalunya. Però, amb els anys, es va adonar que el món del servei l’atreia més que la feina als fogons. En declaracions a l’Aquí Berguedà, ha lamentat que “el servei és molt menyspreat per la societat” i “és igual o més important que la cuina”. Al DiverXO, diu, la feina a la sala té el mateix valor que la de la cuina: “El Dabiz ho té molt clar i valora molt la feina d’un cambrer: si volem ser entre els 50 millors restaurants del món, hem de tenir una sala original, que ofereixi un tracte diferent”.

diverxo

El present, a Madrid; el futur, a Berga

Per al Josep, treballar al DiverXO és un somni fet realitat i un repte: “L’exigència és màxima”. Ara bé, no es veu treballant-hi tota la vida. “Això no es pot dir mai, però el meu objectiu és aprendre tant com pugui i tornar a Berga“, explica. La seva idea és donar continuïtat al negoci familiar, el Bar del Pepe, i obrir un restaurant de caire més selecte a Berga.

De moment, però, passarà una temporada a Madrid i seguirà dirigint el Bar del Pepe a distància. La seva mare mana des de Berga i porta els papers. Ell, abans de marxar, ha deixat lligada l’organització i els horaris del restaurant i està en contacte permanent amb la seva família, controlant que tot vagi sobre rodes. Ha passat un últim any frenètic: “Pràcticament no he tingut dies de festa: estudiava, treballava i preparava l’aniversari del bar”. Ara, amb la feina a Madrid, gaudirà de tres dies de festa a la setmana. Els festius, diu, també li serviran per poder pensar en innovacions per al bar des de la distància. Per cert, té 22 anys.

X