El Consell Comarcal no veu “la necessitat” de passar a recollir els residus cada dia als comerços

El Consell Comarcal del Berguedà posa en dubte que siguin necessaris més dies de recollida per als comerços de Berga. Així ho va explicar aquest dimecres als botiguers el conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs.

Durant l’últim any, abans de l’inici del porta a porta, els comerços de la ciutat podien treure l’orgànica cada dia i això ha permès al Consell fer un estudi sobre la quantitat de residus que es llancen cada dia. En base a aquest estudi, el conseller Francàs va argumentar davant els botiguers que, fins ara, la majoria de comerços no llançaven la brossa cada dia: “Això ens indica que no és un trasbals per a ningú haver de guardar la brossa més d’un dia”.

Amb tot, Francàs és conscient que hi ha una doble realitat: les botigues de menjar (carnisseries, fruiteries, etc.) i els bars i restaurants. En declaracions a l’Aquí Berguedà, el conseller comarcal ha admès que “la recollida de diumenge no va bé a les botigues però és indispensable per als restauradors”. Per això, s’ha compromès a estudiar possibles canvis d’horaris de recollida a comerços.

El conseller també estudia la possibilitat de crear una illa d’emergència exclusiva per a botiguers i comerciants. Els propietaris d’establiments li van demanar a la reunió però no es van posar d’acord amb l’ubicació de la hipotètica àrea. Mentre s’estudia la millor solució, es permetrà l’accés a les illes als comerciants perquè hi tirin els residus sempre que, per horaris, no puguin deixar-los a la porta i recollir-los l’endemà al matí.

“No és que no hi hagi diners”

Els botiguers van sortir de la reunió entenent que no hi havia diners per passar a recollir-los els residus cada dia, i així ho van explicar a l’Aquí Berguedà. Sobre això, el conseller Francàs ha negat que no hi hagi diners per pagar-ho, però ha recalcat que impulsar més dies de recollida suposaria fer nous els contractes, augmentar l’import del servei i haver-lo de treure novament a concurs. Per tot plegat, Francàs veu amb més bons ulls un canvi d’horaris o la creació d’una illa per a comerciants, que no pas un augment de les recollides.

X