Detecten nius de vespa asiàtica en diversos municipis del Berguedà

La vespa asiàtica s’estén pel Berguedà. Els ajuntaments i Agents Rurals han detectat nius d’aquesta espècia invasora en municipis com Berga, Cal Rosal o Borredà, i el Consell Comarcal busca la fórmula d’actuar per combatre aquesta proliferació de nius. De fet, els alcaldes de tota la comarca ja van aprovar al novembre que s’hi donaria suport econòmic.

Mentrestant, es demana a la població que estigui alerta, ja que hi ha indicis que l’espècie s’ha establert de manera definitiva a la comarca. En cas de detectar un niu o exemplars d’aquests insectes, cal avisar els Agents Rurals o els ajuntaments.

Durant els mesos de tardor és quan hi ha més probabilitat de trobar nius, just abans que comenci la seva hivernació. La caigua de les fulles dels arbres ho facilita, i malgrat que moltes vespes moren amb el fred, les reines aconsegueixen enterrar-se i multiplicar-se de cara a la primavera.

Les primeres incidències amb aquesta espècie invasora al Berguedà estan registrades el 2017. Es tracta d’una vespa originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 quilòmetres a l’any. Va arribar a Catalunya el 2012. Es tracta d’un insecte molt perjudicial per les abelles autòctones, essencials pel manteniment de l’equilibri medi ambiental.

X