La Fira de la Puríssima potencia l’oferta gastronòmica i estrena un tast de productes de proximitat a la plaça de la Vila

Tapes als bars, gegants als carrers, blat de moro al nucli antic, pessebres a la Casa Arxiu i productors de proximitat davant l’Ajuntament. Els clàssics no fallen a la Fira de la Puríssima de Gironella, però introduir novetats tampoc espanta. Enguany la principal innovació serà el Firatast, un tast de productes de proximitat que donarà vida a la plaça de la Vila a la tarda i que pretén fer sortir la gent de casa per presenciar l’encesa de les llums de Nadal.

De fet, la Fira de la Puríssima és, en certa manera, la manera de donar la benvinguda al Nadal de Gironella. Com cada any, se celebrarà el 8 de desembre però la vila comptarà amb activitats extraordinàries durant tot el pont.

Dimecres, dia 5, al vespre, l’activitat començarà amb el sopar degustació ‘De la fira al plat’, a càrrec del xef Xevi Poll, d’El Taller de Càtering. L’àpat, ha dit la regidora de Festes, Maria Àngels Sallés, pretén “donar protagonisme al blat de moro, però no només a l’escudella, sinó a diverses maneres de cuinar el producte”. L’acte serà amenitzat amb música en directe, a càrrec del duet Ivette & Oriol.

A partir de l’endemà, dia 6, i fins el final del cap de setmana llarg, els restauradors de Gironella repetiran col·laboració amb la fira amb la iniciativa ‘De Puríssima Tapa’. Trauran a la venda tapes especials amb l’objectiu que els visitants puguin fer una ruta per tots els establiments del poble i tastar els productes de proximitat.

fira-purissima-presentacio-gironella

La botiguera Nuri Masforroll i els regidors M. Àngels Sallés i David Saborido presenten la Fira de la Puríssima 2018. MARC CANTURRI

El comerç llança un àlbum de cromos històric

No és l’única col·laboració dels negocis del poble amb la Puríssima. L’associació de comerciants encapçala una de les grans novetats de l’edició: un àlbum de cromos que relata la història de la vila. L’àlbum té 50 cromos i es pot aconseguir per un euro a les botigues i comerços del poble. Quan el compres, és buit. Però, per completar-lo, els comerciants donaran sobres de cromos als compradors des de la Puríssima i durant totes les festes de Nadal.

Quan l’àlbum quedi completat, es podrà segellar en qualsevol establiment de Gironella per entrar en el sorteig d’una tauleta electrònica. A banda, els sobres de cromos poden tenir vals de descompte en el seu interior. En total, el comerç de Gironella rifarà 500 euros en vals de descompte, segons ha explicat la presidenta de l’associació, Nuri Masforroll.

La vessant turística de la Fira de la Puríssima

L’església vella serà un punt clau d’aquesta Fira de la Puríssima 2018. De fet, s’ha rebatejat i es dirà, excepcionalment per la Fira de la Puríssima, ‘El rebost del blat’. Durant el matí del dia 8, s’hi presentarà el projecte de ‘L’Escairador’, que parla del blat de moro i vincula la gastronomia i el turisme. “Són productors berguedans, es dediquen al blat de moro i encaixen a la perfecció a la fira”, ha explicat el regidor de Turisme, David Saborido.

Aprofitaran l’espai de l’església vella per donar a conèixer la seva feina. Però no serà l’única activitat que s’hi celebrarà. Més tard, pels volts de la 1 del migdia, s’hi celebrarà la cantada de nadales a càrrec de la coral infantil Les Veus de Gironella.

Serà just després del tast del blat de moro escairat, que no serà a l’església però sí a pocs metres. El tast és un dels plats forts de la fira i arriba a la 29a edició. Se celebra a la plaça del Blat de Moro, a tocar de la plaça de la Vila, i enguany comptarà amb la presència de la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, i el cuiner berguedà, Pere Venturós, xef del Restaurant Terra.

Es consolida la Quina de l’Atlètic Gironella

La quina gironellenca repeteix. Després de l’èxit de l’estrena de l’any passat, l’Atlètic Gironella es torna a sumar a la Fira de la Puríssima i organitzarà una quina que tancarà els actes del dia 8. Serà al pavelló poliesportiu a partir de les 8 del vespre. Abans, a 2/4 de 8, el club farà la presentació dels seus equips.