L’Ajuntament de Berga dona suport a la vaga de fam dels presos Turull, Jordi Sànchez, Rull i Forn

El ple de l’Ajuntament de Berga ha aprovat per majoria implacable donar suport a la vaga de fam que aquesta setmana han iniciat els presos Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn. La moció ha estat plantejada pel PDeCAT-CDC i ha rebut el suport de la CUP, Esquerra i ICV, i el vot contrari de la regidora del PSC, Rosalia Monroy.

La moció del Partit Demòcrata demanava donar ple suport a la decisió dels presos que han iniciat la vaga de fam per denunciar l’actuació del Tribunal Constitucional (TC). També pregava donar suport a totes les accions judicials impulsades pels presos polítics per aconseguir que es revisi la presó provisional com a mesura cautelar. I finalment, exigir al TC que resolgui els recursos d’empara presentats pels presos polítics.

Amb l’acord plenari, l’Ajuntament notificarà aquest acord al Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats, el Senat, el Parlament Europeu, Amnistia Internacional i l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH). També es farà arribar la moció aprovada al Tribunal Constitucional.

El PDeCAT ha recalcat en l’exposició de la moció que la vaga de fam “no busca cap tracta de favor” i és “una acció pacífica”. Esquerra hi ha coincidit i ha constatat que “la situació és insostenible”. El regidor d’ICV, Joan Torres, també s’ha solidaritzat amb els presos i ha fet una crida al diàleg entre administracions catalanes i estatals. La CUP també hi ha votat a favor i ha ressaltat que l’Ajuntament té constància que els presos polítics veuen sovint el ple de Berga perquè l’emissió de Televisió del Berguedà arriba a Lledoners.

Qui no s’ha pronunciat a favor és la regidora socialista, Rosalia Monroy. Hi ha votat en contra perquè considera que “els partits polítics no s’han de ficar amb la tasca de la justícia” i han de “deixar que faci la seva”. El tinent d’alcalde, Francesc Ribera, s’hi ha referit directament poc després assegurant que “el fet que la justícia faci la seva és precisament el problema i el motiu d’aquesta moció i de l’empresonament dels polítics”.

X