Les cavalcades de Berga i Igualada, les úniques de Barcelona que seguiran amb un rei negre embetumat

Berga és una de les 11 capitals de comarca que aquest dissabte seguiran tenint un rei negre amb la cara embetumada. La campanya #BaltasarDeVeritat, impulsada per Casa Nostra Casa Vostra (CNCN) des de principis de desembre, ha quallat en 8 capitals que fins ara optaven per Baltasars blancs amb la cara pintada de negre però que enguany prescindiran del betum. En total, sumant aquestes 8 adhesions, 32 de les 43 capitals de comarca tindran un rei negre de debò. A Berga, però, el canvi haurà d’esperar, com a mínim, un any.

A finals de desembre, l’Ajuntament de Berga va convocar les entitats que organitzen la cavalcada de reis (la Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i Colònies a Borredà), Casa Nostra Casa Vostra (CNCV) i Unitat contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà (UCFR) en una trobada per obrir el debat sobre el futur de la cavalcada a la ciutat.

La reunió va confirmar que enguany hi seguirà havent betum a la carrossa del Baltasar, però l’Ajuntament es va comprometre a treballar la qüestió durant tot l’any amb les entitats per fer el pas de cara a la cavalcada del 2020. Consistori i entitats organitzadores treballen en la cavalcada del proper dissabte des del mes d’octubre i van explicar a les impulsores de la campanya que “hi havia poc marge per fer un canvi efectiu”.

Des d’UCFR Berguedà, Jordi Niubò ha explicat a l’Aquí Berguedà que la campanya #BaltasarDeVeritat ha servit per constatar que “les persones racialitzades tenen dificultats per entrar en les entitats”. Capgirar aquesta realitat, ha dit Niubò, no només passa per treballar cap a entitats més inclusives, sinó també per “crear espais de convivència i d’intercanvi que engresquin les persones racialitzades a formar part de les entitats”.

En aquest sentit, els impulsors de la campanya i els organitzadors de la cavalcada de Berga coincideixen que “no serviria de res prescindir del betum del rei, però mantenir-lo en tota la seva carrossa” i, per això, ha assegurat Niubò, “cal un treball de fons en cada municipi”, tant en els que tenen rei negre de veritat, com en els que encara no l’han trobat”. De fet, a nivell nacional, de les 32 capitals amb #BaltasarDeVeritat, només 24 han aconseguit prescindir totalment del betum i ni tan sols pintaran cap patge.

Població d’origen africà i afrodescendent

Al Berguedà, hi ha 2.680 persones de nacionalitat estrangera. Més de mil són originaris de països africans. A Berga, hi viuen persones nascudes al Senegal, Mali, Guinea, Gàmbia, Gabon, Etiòpia i Cap Verd, entre d’altres països de l’Àfrica subsahariana, segons l’IDESCAT. També hi ha població afrodescendent, que ja ha nascut aquí, i persones negres amb famílies adoptives.

X