Berga dona suport a la candidatura de la sardana perquè sigui Patrimoni de la Humanitat

Clam unànim a l’Ajuntament de Berga per donar suport a la candidatura de la sardana per convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El reconeixement de Patrimoni de la Humanitat el fa la UNESCO i, des del 2005, la Patum de Berga apareix en la llista de distingits. La Confederació Sardanista de Catalunya està impulsant la candidatura des de fa uns mesos i, aquest dijous, el grup municipal del PDeCAT-CDC a l’Ajuntament de Berga ha presentat una moció al ple ordinari que ha comptat amb el suport de tots els grups municipals presents a la sessió (CUP, ERC i ICV).

L’Ajuntament traslladarà l’acord a la Confederació Sardanista de Catalunya, a l’Ens de l’Associacionisme Cultural, a l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial, a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, al Govern espanyol, i a la Conferència General de la UNESCO.

La Confederació Sardanista de Catalunya va iniciar una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami fa uns mesos amb l’objectiu d’aconseguir 6.000 euros per potenciar la candidatura de la sardana a Patrimoni de la Humanitat. La idea va tenir una gran resposta i a l’estiu es va arribar a la xifra. Des d’aleshores, i en vista de l’èxit, la Confederació s’ha marcat el repte d’arribar als 12.000 euros i, a hores d’ara, gairebé ja n’ha recaptat 9.000€.

Amb aquests diners, l’entitat que impulsa la candidatura sardanista vol reforçar la vitalitat del món sardanista i, així, difondre la sardana a Catalunya i arreu del món. Els diners s’invertiran en recursos humans i materials necessaris per tirar endavant la candidatura. Segons s’explica a la plataforma Verkami, és recomanable comptar amb persones professionals que es puguin dedicar exclusivament a preparar la campanya: “Tot i que algunes candidatures poden arribar a costar 300.000 euros, en el cas de la sardana la previsió és d’aproximadament uns 40.000 euros repartits en tres o quatre anys”.