Salut, Berga

El lloguer del TAC per a l’hospital de Berga és “qüestió de dies”; la compra s’allargarà, com a mínim, tres mesos

El lloguer del TAC per a l’hospital de Berga és “qüestió de dies”; la compra s’allargarà, com a mínim, tres mesos

El govern de Berga confia que el lloguer d’un TAC per a l’Hospital de Berga es faci efectiu en els propers dies. L’alcalde accidental, Oriol Camps, ha confirmat als mitjans de comunicació que l’Ajuntament torna a optar per un lloguer fins que no es pugui completar l’adquisició definitiva de l’aparell. Actualment s’estan tancant els últims serrells del lloguer i el restabliment del servei és imminent: “Si no es torç res més, és qüestió de dies”.

En les últimes hores, les associacions de veïns han augmentat la pressió cap a les administracions perquè recuperin el TAC per a l’hospital. Aquest dilluns van emetre un comunicat on exigien que en deu dies es doti el centre d’un aparell. Això sí, no especificaven què pot passar si, superat aquest període de temps, el problema segueix encallat. Tampoc ho han explicat a l’equip de govern, que no té notícies del veïnat, més enllà del comunicat oficial.

Oriol Camps entén que el veïnat tingui pressa perquè “el malestar és evident i lògic”, però recalca que “la contractació pública és lenta i complexa”. L’alcalde accidental no ha admès cap tipus d’endarreriment en la substitució de l’aparell: “Es va espatllar a l’estiu, vam començar a explorar alternatives i vam començar a preparar tots els tràmits. No és simple. Era previsible que s’allargués”.

Ara, diu, l’Ajuntament ja té gairebé tots els informes necessaris a punt. En els propers dies s’acabaran els últims i es llogarà l’aparell. En paral·lel, el consistori treballa en un altre expedient per a l’adquisició d’un TAC definitiu, però en aquest cas la compra s’allargarà, com a mínim, tres mesos més.

Fins que no es produeixi aquesta adquisició, l’hospital pagarà el lloguer del TAC amb el pressupost del centre. La compra de l’aparell de 32 corones que necessita l’hospital berguedà ronda els 250.000 euros, un import que l’Ajuntament podria arribar a pagar en dotze mesos de lloguer si no aconsegueix tirar endavant l’adquisició.

170 tacs al mes a Manresa 

Un acord amb l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa permet que cada dia un màxim de 12 persones puguin fer-se TACs a la capital del Bages. D’aquestes 12, 10 són persones particulars que necessiten fer-se la prova, mentre que les dues places restants es reserven a pacients que estan hospitalitzats al Sant Bernabé.

L’acord amb el Sant Joan de Déu no perilla, però és bo per a Berga que no s’allargui gaire més, sobretot per a les persones hospitalitzades: “Per als pacients que estan ingressats és tot un trasbals haver de sortir de l’hospital i anar a Manresa a fer-se el TAC”, assegurava fa uns mesos a l’Aquí Berguedà la cap d’infermeria, Joana Rodríguez. Des de l’estiu, hi ha dos casos diaris d’aquest “trasbals”, i així seguirà fins que es llogui l’aparell o se n’adquireixi definitivament un de nou.

Ajuntament de Berga Hospital de Berga Hospital Sant Bernabé Oriol Camps TAC

Comentaris