ERC Bagà defensa que les inversions previstes a Coll de Pal són “una oportunitat per a l’Alt Berguedà”

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Bagà ha emès un comunicat on reivindica la importància de les inversions previstes en l’entorn de Coll de Pal per al futur de l’Alt Berguedà. ERC va presentar més d’una vintena d’al·legacions a l’acord entre l’equip de govern (Compromís per Bagà – PSC) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per la cessió dels terrenys de Coll de Pal pels propers 30 anys.

D’aquestes peticions, el govern de Bagà en va estimar 18. “Bona part de les nostres propostes han estat ateses i, per això, hi donem suport, tot i que encara hi ha coses que no ens acaben de convèncer”, ha dit a l’Aquí Berguedà el portaveu del partit a l’Ajuntament de Bagà, Joan Oña.

Una de les discrepàncies que encara existeixen té a veure amb els 30 anys de concessió dels terrenys de Coll de Pal. FGC entén que, per amortitzar les inversions previstes a l’entorn de Coll de Pal, necessita 30 anys per explotar-los. Ara bé, en aquestes inversions previstes també hi inclou el telecabina que facilitarà l’accés a Niu d’Àliga des de La Molina, i això no agrada a ERC. “És un equipament que, tot i passar pel terme municipal de Bagà, té origen i final a instal·lacions que són de La Molina i que, per tant, no tenen res a veure amb Coll de Pal i no hauríem d’afegir en el període d’amortització”, ha assegurat Oña.

Amb tot, els republicans reivindiquen que donen suport a les inversions i les obres previstes per tal que generin “oportunitats de desenvolupament econòmic en el sector dels serveis, l’hostaleria, el comerç, les activitats de lleure, etc.”. Tot plegat, ha dit Oña, “és una oportunitat que podem deixar escapar”, malgrat que diversos estudis alerten que, en pocs anys, Coll de Pal, La Molina i la Masella no disposaran dels centímetres de neu necessaris per obrir ni seran capaces de generar artificialment la neu que no acumulen. “Sí, és cert. Però no sabem si això passarà d’aquí 10, 20, 30 o 50 anys. I ara se’ns presenta una oportunitat interessant per a tota la comarca”, replica Oña.

Crítiques a la resta de regidors de l’oposició

El comunicat d’ERC Bagà també lamenta “la inactivitat” del grup municipal de Convergència i Unió (CiU) a l’Ajuntament de Bagà. Oña ha explicat que, en diverses reunions convocades per la plataforma Salvem Coll de Pal, ha pogut percebre que regidors de l’oposició tenien discrepàncies en la cessió dels terrenys de Coll de Pal a FGC. Però, en canvi, no té constància que hagin presentat cap al·legació al respecte.

Des de CiU -que només és una marca legal, ja que els regidors actuen des del grup mixt i s’han desmarcat del partit des de fa temps-, Pep Llamas ha assegurat que el comunicat d’ERC és “un escrit electoralista i amb una total desinformació sobre el projecte a Coll de Pal i l’activitat dels regidors de l’antiga Convergència”.

En aquest sentit, Llamas ha recordat que els regidors que a les municipals van concórrer sota les sigles convergents van pactar una sèrie de propostes sobre Coll de Pal amb vilatans en el marc del Projecte Bagà.

L’actual cap de l’oposició a l’Ajuntament també ha lamentat que actualment “a Bagà no es governa i, per tant, tampoc es pot fer oposició”. I ha afegit que l’actual govern socialista “no té cap mena de voluntat de pacte” i “s’ha limitat a aprovar el que li ha calgut amb la majoria absoluta que té”, sumant-hi “les múltiples abstencions” del regidor d’ERC, Joan Oña.