L’Ajuntament de Berga ja busca els vuit administradors de la Patum 2019

L’Ajuntament de Berga busca els vuit administradors de la Patum del 2019. El període per presentar candidatures s’ha obert aquest dilluns, 21 de gener, i es tancarà el 31 de març. Les parelles disposades a ser-ho han de presentar una instància genèrica (presencial o telemàticament) a l’Ajuntament de Berga abans que acabi el mes de març.

Si finalitzat aquest període no hi ha quatre parelles aspirants, l’Ajuntament obrirà un període extraordinari -i inèdit fins aquest any- per tal que s’hi puguin apuntar persones a títol individual que, posteriorment, seran aparellades. La regidoria de Patum va posar sobre la taula fa uns mesos la possibilitat d’obrir la tasca d’administrador a solters. Finalment, el Patronat ha consentit parcialment l’obertura: hi podran aspirar solters, sense necessitat d’haver-se de casar, però només quan no hi hagi parelles candidates.

L’Ajuntament escollirà els vuit administradors en funció de la data de celebració del seu casament (si es casen), el lloc de residència i la vinculació a entitats locals, comparses o formacions musicals que participin en la festa.

Compromisos dels administradors

Els administradors i administradores hauran d’assistir als actes de la Patum. Per exemple, hauran de participar al Ple extraordinari del diumenge de l’Ascensió, a les misses majors, a La Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l’entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit.

També es requerirà la seva assistència durant els actes de la festivitat d’Els Elois com per exemple en les passades de dissabte i diumenge, a l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà.

Les setmanes prèvies a l’inici del Corpus, l’Ajuntament de Berga oferirà una breu sessió informativa a les parelles seleccionades per explicar les tasques protocol·làries que comporta el seu càrrec i també disposaran d’una persones de referència durant la celebració de la festa per tal d’acompanyar-los en les seves funcions.

400è aniversari

Els administradors i administradores no són una comparsa, però han esdevingut un element important en la festa. La primera referència documental d’aquesta figura data de l’any 1619 i la seva tasca consistia en recaptar fons per finançar les despeses de l’Octava de Corpus. Amb el pas del temps, els administradors i administradores han adoptat un paper simbòlic i protocol·lari, encarregant-se de presidir els actes principals de les festes de La Patum i Els Elois en representació dels antics quatre barris de la ciutat: Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses).

Al llarg de la història, més de tres milers de berguedans i berguedanes han participat a la festa fent d’administradors i administradores. Les parelles que assumeixen aquest rol han contribuït a mantenir el llegat de les festes dels barris que se celebraven tradicionalment durant la Patum. En aquest sentit, tot i no ser una part central de la celebració, la figura dels administradors ha servit per explicar-ne la història i també remeten a un temps en què la importància dels barris era cabdal per a la vida social i cultural del municipi.

X