Creen una associació per fer revifar l’aplec del Pi de les Tres Branques

Una vintena de persones han creat en els darrers mesos l’Associació Pi de les Tres Branques amb la idea d’assumir l’organització de l’aplec -que se celebra cada tercer diumenge de juliol als peus del símbol identitari nacionalista- i augmentar l’afluència de persones que s’hi congreguen. A més, l’entitat vol fer pressió perquè es millori la seguretat a la zona del Pi i s’hi col·loquin càmeres de videovigilància perquè no es repeteixin atacs com el del 2014el del 2016.

L’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, i diversos associats han presentat l’entitat aquest dimecres a la tarda al Centre Cívic d’Espinalbet. Solé ha reivindicat la importància de l’associació: “És clau que la gent ens ajudi a actualitzar l’aplec per tornar-lo a convertir en l’acte multitudinari que era anys enrere”. L’Ajuntament seguirà dotant l’aplec de barres de bar, escenari o lavabos, però la tasca d’organitzar als actes pertocarà a la nova associació.

El programa d’aquest any promet canvis. D’entrada, els associats han explicat que es retallaran parlaments. L’acte vol seguir sent “una jornada d’unitat entre gent d’arreu dels Països Catalans” i, per això, mantindrà intervencions de persones de fora del Principat. Però les reduirà: fins ara hi havia discursos de gent de cada racó dels Països Catalans i, a partir d’enguany, només hi haurà una intervenció de fora del Principat cada any.

A més, l’aplec té la intenció de potenciar la seva vessant cultural, tal com ha fet en els últims anys, però sense oblidar la política. “La cultura seguirà sent la nostra prioritat, però en els temps que estem és impossible passar per alt l’apartat polític”, ha assegurat Rafael Martínez. L’any passat Carles Puigdemont va participar en la trobada amb un missatge en format vídeo projectat als peus del Pi, però l’organització de l’aplec fa anys que vetlla perquè les intervencions no siguin de polítics en actiu. I així seguirà. “No volem que es converteixi en un debat ideològic, sinó que es consolidi com un dia on tot l’independentisme va a una, com l’11-S”, ha dit l’alcalde, Adrià Solé, que també s’ha sumat a l’associació.

Buidar la zona d’arbres

Una altra de les idees que balla pel cap de l’associació és canviar l’aspecte de la zona del Pi. La primera proposta que Adrià Solé ha posat sobre la taula és la d’acabar amb els arbres que en les últimes dècades han crescut a la vora del Pi Vell. L’objectiu seria deixar l’illa on hi ha l’arbre sense res al voltant per, així, “donar més importància al símbol”. Antigament la zona ja era així: hi ha fotos que ho demostren.

També s’està meditant la possibilitat -més a llarg termini- de crear “una mena de passadís entre el Pi Vell i el Pi Jove” per tal que els dos símbols “es mirin”, ha explicat Solé. També hi ha fotos que demostren que, fa molts anys, no hi havia la vegetació que hi ha ara i tots dos arbres tenien contacte visual.

Per tirar endavant totes aquestes accions el grup buscarà nous socis per obtenir finançament (cada soci paga 20 euros anuals). De moment s’hi han sumat una trentena de persones a títol individual, però en els propers mesos buscaran el suport d’entitats amb gran poder de convocatòria, com l’ANC o Òmnium Cultural.

X