L’Escairador i els restaurants Niu Nou i Cal Fuster, reconeguts com a productors compromesos amb el Km0

La Slow Food Community ha reconegut tres empreses del Berguedà pel seu compromís amb els productes de proximitat. Es tracta de l’Escairador, el negoci que Maria Costa ha emprès recentment a Cal Rosal, i els restaurants Niu Nou (Bagà) i Cal Fuster (Serrateix). El reconeixement va ser aquest dilluns, dia 18 de març, al Moll Pesquer de l’Ametlla de Mar, sota l’organització de les Cuineres i els Cuiners Km0 de Catalunya.

L’Ametlla va aplegar un matinal dedicat al producte de proximitat. La jornada va començar amb un mercat de productors i elaboradors d’arreu del país. Més tard, es van fer presentacions i conferències i, fins i tot, un dinar elaborat per set restaurants.

Però l’acte més esperat del dia va ser el darrer: l’entrega de premis als productors compromesos. Enguany els Cargols (un distintiu que els mateixos cuiners entreguen a les iniciatives que consideren rellevants per la seva implicació en els valors del bo, net i just) van ser per a l’Espigall, Bolet Ben Fet, Senglar de Girona, la Segalla, Tòfona de la Conca i la iniciativa berguedana l’Escairador.

Tot seguit, es van distingir els cuiners i cuineres ‘Km0’. En total, més d’una cinquantena de cuiners i 8 menjadors escolars van rebre el reconeixement. Entre aquests, hi havia els dos premiats del Berguedà: Niu Nou, de Bagà; i Cal Fuster, de Serrateix.

El projecte dels Restaurants Km0 de Slow Food va néixer fa anys de la voluntat de cuiners i socis de l’entitat de fomentar una cultura basada en els aliments bons, nets i justosSlow Food és una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre fundada el 1989 i actualment representada a 160 països.

Aquest acte es planteja com un reconeixement als restaurants que participen en el projecte i també als productors locals, que “són la peça clau del moviment Slow Food i gràcies als quals els restaurants km0 poden oferir una cuina centrada en un producte compromès amb el territori, el medi ambient i les persones que hi viuen”. Alhora, pretén ser també un espai per a la creació de xarxa entre restaurants, productors i totes aquelles persones sensibles amb la filosofia Slow Food.

 

X