Neix a Cal Rosal la primera empresa legalitzada de Catalunya que comercialitza cereals escairats

L’Escairador ja és una realitat. El projecte que va guanyar el Concurs d’Idees Emprenedores de l’any passat fa setmanes que és en marxa i aquest dimecres a la tarda ha fet la inauguració oficial a les instal·lacions de Cal Ferrer, a Cal Rosal. L’Escairador es converteix, així, en la primera empresa legalitzada de Catalunya que cultiva i comercialitza cereals escairats. Fins ara, aquests productes es venien, bàsicament, al mercat negre.

La família Costa ha fet servir tota la vida el molí escairador per a consum propi. El Josep -el pare- li va ensenyar l’ofici a la Maria -la filla- i, ara, aquesta última es disposa a treure’n rendiment. “Sentia que calia un relleu, que necessitàvem reivindicar el territori i promocionar els productes d’aquí que a fora no ens valoren prou”, ha explicat ella mateixa a la inauguració. Per fer-ho, ha recuperat l’ofici d’escairador, l’ha modernitzat i ha donat vida a una finca, Cal Ferrer, que estava envellint.

Durant la presentació, la Maria ha explicat a periodistes, empresaris i coneguts com és tot el procés de producció del cereal escairat, des que passa pel molí fins que s’envasa per sortir al mercat. Just després de ser escairat, el cereal passa per una màquina que el neteja i el classifica. Després entra en la fase d’assecatge. I finalment, és envasat en bosses que desprenen artesania i proximitat.

escairador-cal-rosal

Distribució en comerços de proximitat

L’Escairador fa setmanes que funciona. La Maria diu que, de moment, han fet una “campanya mínima de comercialització” entre botigues especialitzades de la zona (Berguedà, Bages nord, Solsonès i alguns punts del Ripollès), però preveuen ampliar fronteres en els propers mesos. L’objectiu que es marquen per aquest primer any és comercialitzar 5.000 quilos de cereals.

De moment, en venen de tres tipus: blat de moro escairat, sèmola de blat de moro i blat forment roig escairat. Són productes singulars, inèdits al mercat legalitzat, però la Maria hi confia: “No hi ha competència directa perquè no hi ha ningú que comercialitzi aquests productes. Estem ampliant la paleta de cereals al mercat i no serà fàcil, però hi creiem”.

blat-escairador-cal-rosal

X