Berga estrena el nou institut Serra de Noet, l’equipament educatiu més reivindicat de l’última dècada a la ciutat

13 anys ha hagut d’esperar l’institut Serra de Noet de Berga per dir adéu als barracons. Aquest dimarts, 30 d’abril del 2019, els més de 200 alumnes del centre s’han acomiadat del complex de mòduls prefabricats del costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra per estrenar el nou edifici, ubicat al Pla de l’Alemany, sota el camp de futbol de la ciutat.

La cap d’estudis, Imma Casas, ha explicat a l’Aquí Berguedà que professors i alumnes han viscut una jornada “molt emotiva”. L’alumnat ha enganxat pòstits a les parets del centre amb “bons records que s’emportin de l’espai on han estudiat els darrers anys”. Ha estat la seva manera d’acomiadar-se del recinte.

IMG_0253

Després s’han traslladat al nou centre i han assistit a la inauguració oficial, a la sala d’actes de l’institut. També hi ha participat la primera directora del centre, Fina Madrid, que va liderar el projecte fa 13 anys, quan els primers alumnes van aterrar als barracons. “Després de tants anys de lluita, veure’n el resultat ha estat una passada”, ha dit.

Fina Madrid recorda moltes anècdotes de l’arrencada del centre, l’any 2006. “Al principi teníem un pati –molt més petit que el nou- però sense porteries. Els alumnes me les demanaven dia sí i dia també. Nosaltres trucàvem dia sí i dia també perquè ens les vinguessin a portar. El dia que les van venir a col·locar el pati estava ocupat pels operaris i l’alumnat va haver de passar el descans dins d’una aula, mirant pel·lícules”, recorda amb nostàlgia.

Ara el nou patí té porteries i cistelles i, a més, multiplica per quatre els metres quadrats del vell. A més, l’alumnat ja no haurà d’anar al pavelló municipal a fer les classes d’Educació Física. El nou recinte té un pati enorme i un senyor gimnàs.

IMG_0288

L’exdirectora i exprofessora del centre ha recalcat que, durant tots aquests anys, malgrat conviure en barracons i en un espai molt reduït, “les parets no ens han fet defallir en res i hem pogut fer projectes educatius de tota mena”. Això sí, ara reconeix que l’espai és “infinitament més gran que el vell” i això el convertirà en un centre “més còmode, tant per qui hi treballa com per qui hi estudia”.

L’actual cap d’estudis, Imma Casas, explica que, des que el centre ofereix ensenyament per a quatre cursos, les aules estaven molt saturades: “Algunes tutories i reunions amb les famílies les havíem de fer als bancs del pati perquè no teníem prou aules”. Ara tot això quedarà en anècdotes: El centre passarà de 8 aules grans (dues per curs) a 12, tindrà un taller i un laboratori molt més grans i comptarà amb diversos despatxos per tal que els professors treballin i pugin atendre còmodament les famílies. “Guanyem de tot”, conclou Casas.

IMG-20190430-WA0003

El dia dels barracons

L’adéu a les cargoleres del costat de la comissaria ha coincidit amb el matí en què el Govern de la Generalitat ha anunciat una inversió milionària per retirar una part important del miler de mòduls que hi ha en centres educatius d’arreu de Catalunya. La Generalitat preveu 27 construccions escolars per un import total de gairebé 105 milions d’euros. Totes aquestes obres permetran la retirada de més d’un centenar de mòduls.

En paral·lel a aquestes noves actuacions, la Generalitat n’ha impulsat i n’està impulsant 37 més, per uns 150 milions d’euros d’import total. Una d’elles ha estat el Serra de Noet que avui s’inaugura i que ha costat uns 4,4 milions d’euros al govern català. En aquest paquet d’obres ja impulsades també hi ha l’Escola de Gironella, amb 3 milions i mig d’inversió per part de la Generalitat. La nova fase d’actuacions no inclou cap més centre educatiu del Berguedà.

Aquest dijous, 2 de maig, està previst que el conseller d’Educació, Josep Bargalló, visiti les instal·lacions del nou institut Serra de Noet de Berga.

IMG_0280

El comiat d’alumnes i professors dels barracons. INS SERRA DE NOET

X