Quim Espelt serà el nou alcalde de Vilada… Però amb qui?

Vilada és un dels pocs pobles que encara té el futur polític a l’aire. Esquerra Republicana hi va guanyar les eleccions, amb Quim Espelt al capdavant, però no té la majoria absoluta que li permetria governar en solitari. De fet, ni la té ni la vol, ja que durant tota la campanya electoral ha defensat la idea de constituir un govern unitari, entre tots els partits amb representació, que faci lloc als 7 regidors.

ERC ha aconseguit 3 de les 7 cadires del ple. El PSC, que fins ara governava, n’ha aconseguit 3 més, però s’ha quedat a 20 vots dels republicans. I Vilada per la República ocuparà la cadira restant al ple municipal però, malgrat ser la força minoritària, podria tenir la clau de govern.

Quim Espelt ha reiterat, en declaracions a l’Aquí Berguedà, que la seva intenció és “parlar amb tots els grups municipals i proposar-los de formar govern de poble”. Aquesta mateixa setmana té previst iniciar la ronda de contactes per arribar a acords i sumar majories.

Però aquesta teoria no depèn d’un, sinó de tres. El PSC no s’ha pronunciat al respecte, però ve de governar pactant amb ERC. De fet, l’actual alcaldessa i cap de llista dels socialistes, Montse Badia, ha mantingut la vara amb el suport de Quim Espelt, que era el regidor d’ERC al govern. Sembla que l’entesa entre totes dues formacions no hauria de ser complicada.

On sembla que hi poden haver més complicacions és entre el PSC i Vilada per la República. El president de VxR, Xavier Altadill, ha recalcat que són “independentistes” i, com a tal, donaran suport als partits independentistes, és a dir, a ERC. El futur alcalde sembla clar: Quim Espelt; el que no està tan clar són els seus socis de govern. El desenllaç és qüestió de dies.

X